M3GAN
Jussi U. Pellonpää, Pe, 13/01/2023 - 08:41

Elokuva

Keinoälynukkeja Funki-yhtiössä kehittelevän Gemman (Allison Williams) uraorientoitunut elämä menee kokonaan uusiksi, kun hänestä tulee kolarissa kuolleen siskonsa 8-vuotiaan tyttären Cadyn (Violet McGraw) huoltaja. Model 3 Generative ANdroidin, eli tutummin M3GANin, lapsen parhaaksi ystäväksi ohjelmoidun, aidonoloisen nuken prototyyppi odottaa lanseeraustaan, joten Gemma keksii yhdistää huvin ja hyödyn tehden siitä Cadyn suojelijan. Mutta jokin menee pahasti pieleen, keinoäly kehittää itselleen tietoisuuden ja päättää suojella Cadya kaikelta, ihan kaikelta.

Ainakin Amerikassa yllätyshitiksi noussut, Gerard Johnstonen ohjaama, kauhukonkareiden Akela Cooperin ja James Wanin (mm. Malignant, 2021) kirjoittama M3GAN kierrättää tuttuja kuvioita pahaksi kasvavasta keinoälystä ja kirotuista leluista, joista päällimmäisenä mieleen nousee tietenkin Child´s Play -elokuvien Chucky, mutta M3GAN onnistuu myös yllättämään muutamalla nokkelammalla käänteellään. Jotakin kriittistä tekijät yrittävät sanoa myös keinoälyyn luottamisen vaaroista, vaikka pääpaino onkin tehdä vain sujuvaa väkivaltaviihdettä.  M3GAN yhdistelee kirpeän kyynistä huumoria paikoin huvittavankin groteskiin väkivaltaan nuken poistaessa uhkatekijöitä Cadyn elämästä. Johnstone käyttää kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin kikat ja lainakeinot, joita lajityypistä löytyy, joten mitään sen suurempia yllätyksiä ei tohina tarjoile. Tavan mukaan takaovi jätetään avoimeksi mahdolliselle jatkolle.

Allison Williams ja Violet McGraw ovat uskottavia äitiyttä kaihtavana Gemmana ja vanhempiensa kuoleman katkeroittamana Cadyna, mutta elokuvan todelliset tähdet ovat muualla, näkymättömissä. He ovat Jenna Davis, joka antaa äänenesä nukelle sekä loistavasti robottimaisen fysiikan digimaskin keskellä haltuun ottava Amie Donald, jonka liikkeet tekevät M3GANista paikoin pelottavan aidon. Ronny Chieng on Funki-yhtiön kireä pomo David Lin.

Yhteenveto

Yllätyksettömästä, mutta vinolla huumorillaan viihdyttävästä kauhujännäristä ei ole genrensä klassikoksi, mutta vaadittava aika sen seurassa menee kuitenkin kepeästi.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016