Alkuperäinen nimi: 
The Magnificent Seven
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
132
Magnificent Seven, The
Jussi U. Pellonpää, Ke, 28/09/2016 - 19:03

Elokuva

On vuosi 1897 ja pieni Rose Creekin kaivoskaupunki kituu julman teollisuuspomo Bartholomew Boguen (Peter Saarsgard) ja tämän liipasinherkkien asemiesten ikeessä. Kun Bogue tekee viimeisen tarjouksen kaupunkilaisten maista, 20 dollaria tai kuolema, ja korostaakseen hyväsydämisyyttään tappaa vielä joukon ihmisiä, nuori Emma Cullen (Haley Bennett) lähtee hakemaan apua ulkopuolelta. Sellaista voi tarjota palkkionmetsästäjä Sam Chisholm (Denzel Washington), joka kokoaa tuekseen kuusi miestä, joista jokainen on eri tavalla tappamisen ammattilainen. Chisholmin johdolla suulas peluri ja dynamiittifani Josh Faraday (Chris Pratt), tarkka-ampuja Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), jäljittäjä Jack Horne (Vincent D`Onofrio), idästä saapunut salamurhaaja Billy Rocks (Byung-hun Lee), meksikolainen lainsuojaton Vasquez (Manuel Gracia-Rulfo) ja nuori intiaanisoturi Red Harvest (Martin Sensmeier) ratsastavat Rose Creekiin odottamaan Boguen palkkaamaa armeijaa.

Äksönisten äijäleffojen (Training day (2001), Tears of the Sun (2003), Shooter (2006), Olympos on valloitettu (2013), The Equalizer: oikeuden puolustaja (2014)) tekijänä maineensa hankkinut Antoine Fugua on tarttunut westernklassikkoon, John Sturgesin ohjaamaan elokuvaan Seitsemän rohkeata miestä (1960), joka sekin tosin oli jo remake Akira Kurosawan 1954 tekemästä Seitsemästä samuraista.

Fuguan versiossa The Magnificent Seven pääpaino on toiminnalla, julmetulla tulituksella ja väkivallalla, joka, vaikka raatolaskuri lähenteleekin kolmatta sataa, on kuitenkin varsin veretontä, joka sopiikin leffan rentoon ja aavistuksen humoristiseenkin tunnelmaan. Nic Pizzolatton ja Richard Wenkin adaptio Akira Kurosawan, Shinobu Hashimoton ja Hideo Ogunin alkuperäistarinan pohjalta on suoristanut mutkat ja keskittynyt rouheaan äijäläppään sekalaisen seitsikon nokitellessa toisiaan sarjatulella tykitettyjen toimintajaksojen harvoissa väleissä. Jonkinlaista draamaa yritetään muutamalle pelurillekin rakennella, mutta ylimääräiset juonenkoukerot unohdetaan nopeasti heti kun aseet on saatu uudelleen ladattua. The Magnificent Seven vuosimallia 2016 ei siis kukkoile järjellä, mutta tarjoaa varsin vauhdikkaan parituntisen, jonka aikana käsityönä tehdyt, hyvän näköiset rymistelyt vievät yksioikoista kudelmaa vaahtosuisella vauhdilla eteenpäin.

Pääseitsikolla on hyvä synkka ja jokainen saa oman hetkensäkin, mutta keskiöön nousevat silti suurimmat tähdet Denzel Washington, Chriss Pratt ja Ethan Hawke. Vincent D`Onofrio tekee symppislämpöisen roolityön karhumaisena Hornerina, vaikka tämän hahmo onkin ehkä porukan psykoottisin. Peter Saarsgardin Bogue edustaa ensimmäisestä kuvasta lähtien niin pohjatonta pahuutta, että rooli on siinä ja siinä menossa komiikan puolella, mutta pysyy kuitenkin hyvin taitavan tulkkinsa hyppysissä. Viimeksi päättömässä Hardcoressa (2015) nähty Haley Bennett tuo kostokimaraan henkilökohtaisen aspektin, ja ikävien ihmisten ikävimpiä ilmentymisiä edustavat Cam Gigandetin McCann sekä Jonathan Jossin psykoottinen intiaani Denali.

Yhteenveto

Moderni toimintalänkkäri suurilla tähdillä höystettynä tarjoaa rontin parituntisen ammattitaidolla tehtyä vauhtiviihdettä. Ei sen enempää, mutta ei myöskään vähempää.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016