Maija Poppasen paluu
Jussi U. Pellonpää, To, 27/12/2018 - 19:56

Elokuva

Lontoo, 1934. Pari vuosikymmentä sitten sateenvarjollaan lentävä lastenhoitaja Maija Poppanen (Emily Blunt) saapui auttamaan Pankin perheen lapsia. Nyt Mikko (Ben Whishaw) ja Anna (Emily Mortimer) ovat kasvaneet aikuisiksi, mutta asiat eivät ole parhaalla tolallaan. Leskeksi jäänyt Mikko kärvistelee kolmen lapsensa ja avuksi tulleen Anna-siskonsa kanssa talousvaikeuksien keskellä, mutta kun hätä on suurin, on Maijakin lähellä. Mukaan maagiselle matkalle hyppää myös entisen nuohooja Bertin oppipoika Jaakko (Lin-Manuel Miranda), hoitamaan Pankin perheen, ja siinä samalla muutaman muunkin asiat jälleen kuntoon.

1964 ensi-iltansa saanut musikaali Maija Poppanen oli aikansa suurimpia hittejä ja nykyäänkin yksi kaikkien aikojen rakastetuimpia koko perheen elokuvia. Aiemminkin musikaalielokuvien parissa hyvin viihtyneen Rob Marshallin (Chicago (2002), Nine (2009), Into the Woods (2014)) ohjaama ja David Mageen, Marshallin ja John DeLucan kirjoittama Maija Poppasen paluu on perinteitä kunnioittava, mutta modernilla otteella ilakoiva, värikäs ja mielikuvituksellinen musikaali, josta alkuperäiset tarinat kirjoittanut P.L. Traverskin voi hyvin olla ylpeä.

Perinteisiä animaatiojaksoja ja nykyaikaista digitaikuutta saumatta yhdistelevä runsaudensarvi on iki-ihana nostalgiatrippi aikaan ennen kaiken synkkään viittaansa sulkevaa kyynisyyttä. Perustarina on pitkälti sama kuin ensimmäisessäkin elokuvassa, tosin sen verran modernisoituna, että nyt Anna-sisko on ay-aktiivi ja juonikudelma muutenkin vahvasti vähäosaisten puolella ahneutta vastaan. Marc Shaimanin musiikki, huikean hienosti koreografiodut tanssijaksot ja puhtaan sydämellinen sanoma sulattavat taatusti kylmimmänkin sydämen, siitä pitävät huolen myös maanmainiot näyttelijät.

Mihin tahansa genreen sopiva Emily Blunt on ehtymättömän elegantti Maija, jonka auktoriteetin voimana on puhdas rakkaus ja välittäminen. Suurimmat symppispisteet menevät silti TV:n puolella uraa luoneen Lin-Manuel Mirandan lyhtyjensytyttäjä Jaakolle, jonka kyljessä myös Pankin perheen lapset, Anniina (Pixie David), Jussi (Nathanael Saleh) ja Tuure (Joel Dawson) valloittavat välittömyydellään. Nimekkäimmät vierailijat ovat Meryl Streep Maijan serkkuna Mallana, Colin Firth pankkipomo Viljami Vilkkinä sekä Angela Lansbury ilmapalloja kauppaavana mummona. Mukana myös David Warner pahapäisenä amiraalina sekä alkuperäisen Maija Poppasen Maija Julie Walters, ja Dick Van Dyke herra Naakkana.

Yhteenveto

Joillekin katsojille Maija Poppasen paluun häpeilemättömän romantisoitu ote ja sulkusti sokeroitu sydämellisyys voi olla liikaakin, mutta joskus ajat ovat sellaiset, että se on juuri sitä, mitä tarvitaan.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016