Alkuperäinen nimi: 
Maria by Callas
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Kesto: 
113
Maria by Callas
Jussi U. Pellonpää, Ke, 08/08/2018 - 20:40

Elokuva

Maailmankuulua kreikkalais-yhdysvaltalaista sopraanoa Maria Callasia (1923-1977) kutsuttiin nimellä La Divina, jumalainen, eikä syyttä, sillä hänen laulutaiteensa oli harvinainen yhdistelmä dramaattista ilmaisuvoimaa ja teknistä taituruutta yhdistettynä äärimmäisen laajaan äänialaan.

Tom Wolfin esikoiselokuva Maria by Callas on kokoelma kotifilmejä, uutisraportteja, tv-esiintymisiä sekä konserttitaltiointeja, joista koostuu kuva koko maailman hurmanneesta tähdestä, jonka elämää käydään läpi laulajan omin sanoin. Kronologisesti pomppiva, kollaasinomainen esitys ei ole kuitenkaan järin koherentti pistäessään samaan putkeen varsin eri laatuisia ja sisältöisiä pätkiä, mutta onnistuupa esitys silti tavoittamaan jotain hirvittävän aitoa yhden kaikkien aikojen ylistetyimmän taiteilijan persoonasta. 1970 taltioidussa haastattelussa Callas kertoo koko uransa pyrkineen siihen, että Maria ja Callas voisivat toimia yhdessä, ja että ohjenuorana hänellä on koko uransa ajan ollut nöyryys ja pyrkimys täydelliseen harmoniaan.

Elokuvan aikana kuullaan muutamakin komea aaria, joista tunnetuimmat lienevät Puccinin Madame Butterfly ja Tosca, Verdin La Traviata, Bizetin Carmen sekä Bellinin Norma.

Kuvissa nähdään myös Callasin aikalaisia, joista tärkeimpinä vaikuttajina tämän elämän suuri rakkaus Aristotle Onassis, ensimmäinen laulunopettaja Elvira de Hidalgo sekä elokuvaohjaaja Pier Paolo Pasolini, jonka elokuvassa Medea (1969) Callas näytteli ainoa elokuvaroolinsa. Callasin kirjoittamia kirjeitä läheisilleen lukee Joyce di Donato.

Yhteenveto

Kokonaisuutena perinteistä dokumenttimuotoa välttelevä Maria by Callas jättää kohteensa etäiseksi, mutta tuo silti esiin tähtensä kiistattoman lahjakkuuden.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016