Alkuperäinen nimi: 
Myrskyluodon Maija
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
163
Myrskyluodon Maija
Jussi U. Pellonpää, To, 18/01/2024 - 21:18

Elokuva

1800-luvun puoliväli Ahvenanmaalla. Mickelsdotterin suurperheen 17-vuotiaan tyttären Maijan (Amanda Jansson) sydän särkyy, kun hänet luvataan vaimoksi kalastaja-Jannelle (Linus Troedsson), joka vie nuorikkonsa asumaan kauas ulkosaaristoon, Myrskyluodolle. Ajan kuluessa Maija kuitenkin oppii rakastamaan Jannea ja perhe kasvaa, mutta Krimin sota muuttaa kaiken.

Allekirjoittaneen sukupolvi muistanee hyvin Åke Lindmanin 1976 julkaistun kuusiosaisen Myrskyluodon Maijan, josta kasvoi yksi kaikkien aikojen suositummista tv-sarjoista. Voimakkaimmin kansalliseen muistiin siitä on jälkensä jättänyt varsinkin Lasse Mårtensonin teemamusiikki, joka toki kuullaan uudessakin versiossa. Kyseessä ei kuitenkaan ole tv-sarjan lämmitys, vaan uusi tulkinta Anni Blomqvistin kirjasarjan pohjalta.

Tiina Lymin ohjaama ja käsikirjoittama Myrskyluodon Maija on neljän miljoonan euron budjetillaan yksi kallemmista Suomessa tuotetuista elokuvista, joka myös näkyy valkokankaalla taitavasti luotuna ajankuvana. Historiallisten tapahtumien rekonstruktioiden keskellä Lymin sovitus korostaa naisen asemaa, kasvua ja voimaantumista olematta silti nyrkki pystyssä huudettu feministinen julkilausuma. Vaikka elokuva keskittyy pienelle luodolle ja vain muutamaan ihmiseeen, mutta on silti kehyksiltään eeppistä suurelokuvaa. Kuvakieli on muutenkin komeaa, Rauno Ronkaisen kamera on tallentanut saaristomeren jylhät maisemat eri vuodenaikoina upeasti Lauri Porran musiikin täydentäessä tunnelman.

Muutamankin vuosikymmenen täyttävä aikajana kulkee pakottomasti Lymin antaessa tilaa tarinalle ja tunteille, piirtäen itsenäisen naisen muotokuvan vahvoin vedoin. Kerronta tasapainoilee taitavasti onnen hetkien ja traagisten käänteiden kapealla sillalla sortumatta kertaakaan ylidramatisointiin. Taikauskoisen Maijan mukana elokuva saa myös hienon mystisiä sävyjä.

Amanda Jansson ja Linus Troedsson tekevät sielukasta työtä päärooleissa, mutta Myrskyluodon Maija on enhdottomasti huikean hyvää työtä tekevän Janssonin näytöstä, Troedssonin tuodessa kuviin lämpöä ja hellää huumoria. Sivummalla nähdään muun muassa Jonna Järnefelt ja Tobias Zilliacus Maijan vanhempina sekä Desmond Eastwood ja Tony Doyle britti-sotilaina. Carl-Kristian Rundman on koronkiskuri.

Yhteenveto

Myrskyluodon Maija on kaikin puolin onnistunut elokuva, dramaattinen ja traaginenkin, mutta myös tulevaisuuteen toiveikkaasti katsova ja uskova kertomus vahvasta naisesta. Samalla sen voi nähdä kymmenen vuotta sitten kovia Mannerheim -katastrofissa kokeneen, vain viihdemaakarin leiman saaneen tuottajaguru Markus Selinin unelmien täyttymyksenä tuoda vihdoin valkokankaille kotimainen, ihka oikea historiallinen epookki.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016