Alkuperäinen nimi: 
NOKIA MOBILE - We Were Connecting People
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
90
Nokia Mobile - matkapuhelimen tarina
Jussi U. Pellonpää, Ke, 04/10/2017 - 17:08

Elokuva

1970-luvun kumisaapas- ja autonrengasteollisuudesta 1900-luvun loppupuolella maailman johtavaksi matkapuhelinjätiksi kasvaneen Nokian tarina kertaa faktat, jotka tuhosivat yhden aikamme tunnetuimman brändin, aiheuttivat tuhansien ihmisten työttömyyden ympäri maailmaa ja heilautti pahasti Suomenkin talousnäkymiä.

Arto Koskisen dokumentti Nokia Mobile- matkapuhelimen tarina antaa puheenvuorn yhtiön entisille työntekijöille, insinööreille ja innovaattoreille, joiden jokaisen kertomaa kehystää suru ja katkeruuskin. Miten ihmisiinsä ja näiden lahjakkuuteen panaostaneesta lämminhenkinen yhteisö muuttui vain muutaman vuoden sisällä hirviömäiseksi gonglomeraatiksi, joka ajoi itsensä lopulta tuhoon? Vastauksia kysymkseen antavat kymmenet kulta-ajat ja sitä seuraanneen katastrofaaliseen romahduksen todistaneet henkilöt, joihin kuuluvat mm. Jorma Nieminen, matkapuhelinten isähahmo, Juhani Tapiola, tekstiviestien kehittäjä sekä Nokian lippulaivan, Communicatorin innovoinut Reijo Paajanen.

Näiden, ja monien muiden tarinointi tiivistyy siihen yhteen hetkeen, 9. päivään tammikuussa vuonna 2007, jolloin Nokia oli vielä markkinajohtaja, vaan seuraavana päivänä, Applen lanseerattua iPhonen, kaikki muuttui. Hätäratkaisut johtivat yhä huonompiin päätöksiin ja lopulta Nokian matkapuhelinosasto myytiin Microsoftille vuonna 2014. Lopullinen kuolinisku tuli tuli, kun uusi isäntä päätti lopettaa koko matkapuhelintuotannon. Suurimpia johtajia ja osakkeenomistajia ei kuvissa nähdä eikä kuulla.

Yhtä lailla kun Nokia Mobile kertoo tarinan noususta ja tuhosta, se tavoittaa hurrikaanin keskellä työtään tehneet ihmiset, joista osa on onnistunut järjestämään elämänsä uudelleen, osa ei. Kuten asian yksi haastatelluista niin hyvin tiivistää:”Ei takana ollut salaliittoa, vaan pelkkä bisnes. Niin tehdään, kuin suurimmat osakkeenomistajat päättävät.”

Yhteenveto

Mielenkiintoinen läpileikkaus yhdestä bisnesmaailman menestystarinasta, joka fiktiona voisi olla opettavainen, mutta dokumenttina ainoastaan surullinen.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016