Nuori Astrid
Jussi U. Pellonpää, Ke, 26/09/2018 - 21:03

Elokuva

Astrid Ericsson (Alba August) on nuori naisenalku 1920-luvun alkupuolen Ruotsissa, pienessä Wimmerbyn maalaiskylässä. Tiuhaan kirkossa käyvässä perheessä pitävät jöötä tiukka äiti Hanna (Maria Bonnevie) ja maanläheinen isä Samuel (Magnus Krepper). Kun kiltisti kapinallinen Astrid saa yllätteän töitä paikallislehden toimituksesta, kaikki toivovat, että rasavilli tyttö rauhoittuisi, mutta toisin käy. Lehden omistajan, perheellisen ja Astridia huomattavasti vanhemman Reinhold Blombergin (Henrik Rafaelsen) välille syntyy kiihkeä suhde, joka ajaa lopulta raskaaksi tulleen tytön karkuun Tukholmaan. 1920-luku ei katsonut hyvällä nuoria yksinhuoltajaäitejä, joten Astridkin joutuu tekemään dramaattisen päätöksen Lasse-poikansa suhteen.

Pernille Fischer Christensenin ohjaama ja Kim Fupz Aakesonin kanssa kirjoittama Nuori Astrid ei suinkaan ole elokuva, joka paljastaa kaikelle maailmalle, mistä Peppi Pitkätossun, Veljeni Leijonamielen, Katto Kassisen ja monen, monen muun rakastetun hahmon äiti ja luoja Astrid Lindgren sai inspiraationsa, vaan keskittyy tyystin päähenkilönsä elämään ja nuorena tehtyihin vaikeisiin ratkaisuihin. Kehyksenä taitavassa ja kauniissa epookissa kulkee jo elämänsä ehtoota viettelevän Astridin (maailmankuulun Alicia Vikanderin äiti Maria Fahl Vikander) kuunnellessa syntymäpäivänään lasten lähettämiä ääniviestejä, joissa piltit ihmettelevät kuinka joku niin vanha osaa niin hyvin ymmärtää niin nuoria.

Vain muutaman vuoden ajanjaksolle sijoittuva elokuva on epookiltaan moitteetonta, mutta kerronnan hitaus ja turvallisen konservatiiviset tekniset ratkaisut tekevät tarinasta aavistuksen raskaan.

Pääosan tekee vallan erinomaisin arvosanoin nuori Alba August, joka on verenperintönä (isä tanskalainen ohjaaja Bille August ja äiti ruotsalainen näyttelijä/ohjaaja Pernilla August) saanut laajalti lahjoja ja luovuutta. August taipuu vaivatta niin nuoreksi tytönhupakoksi kuin lapsestaan suunnatonta huolta kantavaksi äidiksi, jonka on yritettävä pärjätä miesten johtamassa maailmassa. Maria Bonnevie ja Magnus Krepper tekevät niin ikään takuutyötä Astridin rakastavina vanhempina, eikä ollenkaan huono ole myöskään Henrik Rafaelsen valoa hehkuvaan tyttöön suin päin rakastuvana Blombergina. Uskomaton löytö on myös pikkuinen Marius Damslev, jonka tulkitsemana 3-vuotias Lasse-poika herää eloon joka solullaan. Trine Dyrholm on Astridia ja Lassea auttava Marie ja Björn Gustafsson nähdään Sture Lindgrenin roolissa, miehenä, joka antoi Astridille sukunimensä.

Yhteenveto

Yleispätevä epookki maailmankuulun henkilön nuoruudesta.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016