Alkuperäinen nimi: 
Retfærdighedens ryttere
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
127
Oikeuden metsästäjät
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/07/2021 - 06:55

Elokuva

Ammattisotilas Markus (Mads Mikkelsen) palaa taistelutantereilta Afganistanista kotiin Tanskaan lohduttamaan tytärtään Mathildea (Andrea Heick Gadeberg), kun perheen äiti Emma (Anne Brigitte Lind) menehtyy junaonnettomuudessa. Väkivaltaan rintamilla tottunut Markus päättää ottaa lain omiin käsiinsä, kun kolme nörttimatemaatikkoa, Otto (Nikolaj Lie Kaas), Lennart (Lars Brygmann) ja Emmenthaler (Nicolas Bro) väittävät, ettei junaturma ollutkaan sattumaa, vaan harkittu murha, jolla haluttiin pois päiviltä vaarallinen rikoksen todistaja. Miehet jäljittävät todisteet paikalliseen moottoripyöräjengiin Riders of Justiceen, mutta voiko oudon kolmikon hakkerikykyihin ja algoritmeihin luottaa, kun kyseessä on useammankin ihmisen tulevaisuus ja elämä?

Andres Thomas Jensenin ohjaama ja Nikolaj Arcelin kanssa kirjoittama Oikeuden metsästäjät on monen tekijän komea summa. Samalla kun se on mietitty ja jännittävä trilleri, väkivaltainen toimintaelokuva ja takaa-ajo, se on myös koskettava ja ja yllättävän humoristinenkin kuvaus kostosta ja sen oikeutuksesta. Tarkka ja harkittu käsikirjoitus kohtelee kaikkia pääpelureitaan tasapuolisesti, antaen heille persoonallisuuden niin hyveineen kuin paheineenkin. Samalla Oikeuden metsästäjät on tarkkanäköinen psykologinen analyysi menetyksestä, surusta ja paranemisesta, olivat keinot sitten oikeita tai vääriä. Elokuvan rakenne on äärimmäisen hallittua kerrontaa, kerros kerrokselta ihmisistään ja näiden teoista uutta tietoa paljastavaa, jolloin jokaisen julmaan ja väkivaltaiseen kurimukseen joutuvan henkilön ratkaisuja ymmärtää yhä enemmän ja enemmän. Käänteitä ja suunnanmuutoksia piisaa pitkin tarinaa siinä määrin, että yli kaksi tuntinen kesto tuntuu jopa lyhyeltä, mistä suurin kiitos vallan loistaville näyttelijöille.

Lars Brygmann, Nikolaj Lie Kaas ja Nicolas Bro ovat maanmainio trio omiin innovaatioihinsa uskovia tiedeihmisiä, mutta kokonaisuuden täydellinen liidaaja on tietenkin jo viidettä kertaa Anders Thomas Jensenin elokuvissa näyttelevä Mads Mikkelsen, kivikasvoinen sotilas, jonka lyhyet hermot ja tappamisen taito eivät välttämättä ole se paras yhdistelmä lain ulkopuolella tapahtuvassa salapoliisityössä. Andrea Heick Gadeberg on niin ikään erinomainen tukea epätoivoisesrti isältään kaipaavana Mathildena. Omar Shargawi ja Roland Moller ovat Ridersia johtavat Olesenin veljekset Palle ja Kurt, ja Gustav Lind pahaan väliin päätyvä nuori mies Bodashka.

Yhteenveto

Vallan loistava draamajännäri, täysiverinen kostotrilleri ja syvältä kouraiseva kuvaus surusta ja menetyksestä, jossa jokainen kerros ja palanen ovat täydellisessä tasapainossa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016