Alkuperäinen nimi: 
Rakkaani merikapteeni
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
103
Rakkaani merikapteeni
Jussi U. Pellonpää, Pe, 30/09/2022 - 21:55

Elokuva

Irlannin karun kauniilla rannikolla asusteleva Howard (James Cosmo) on vanha kärttyinen merikarhu, äreä mies, jonka aikuinen tytär Grace (Catherine Walker) palkkaa tälle kotiavuksi isänsä ikäisen, pirteän ja sanavalmiin Annien (Brid Brennan). Yhteiselon alku on karhea, vaaan kun iäkkään pariskunnan välit kaikesta huolimatta lämpenevät ja romantiikkakin alkaa olla ilmassa, omien traumojensa kanssa tuskaileva Grace kokee tulevansa hylätyksi, vaikka isäsuhde Howardiin onkin aina ollut etäinen.

Ohjaaja Klaus Härön elokuvissa on täysin oma, uniikki äänensä, jonka humaani sointi kuuluu myös miehen kahdeksannessa elokuvassa, eurooppalaisessa yhteistuotannossa Rakkaani merikapteeni.

Kyseessä on kaihoisa ja kaunis kuvaus rakkaudesta, joka ei katso ikää. Samalla se tutkii isän ja tyttären mutkikasta suhdetta tilanteessa, jossa maailma yllättäen muuttuu ja vaihtaa suuntaa. Upean tarinan ja loistavan näyttelijätyön lisäksi Rakkaani merikapteeni on varsin tervetullut teos kuvatessaan todellisen tuntuista rakkautta kiireettä, kauniisti ja suuresti liikuttaen. Härön ohjaus on tutun varmaa ja rauhallista, ihmisille, tapahtumille ja silloin kun sanoja ei tarvita, myös hiljaisuudelle viisaasti tilaa antavaa takuutekemistä.

Peilejä kekseliäästi hyödyntävän Robert Nordströmin upeasti kuvaama elokuva taltioi myös Irlannin nummet ja rantakalliot täydellisesti antaen kokonaisuudelle paitsi aikaa ja tilaa, myös aivan omanlaisensa atmosfäärin. Kirsi Vikmanin ja Jimmy Karlsonin rauhallisesti avautuva käsikirjoitus tavoittaa suomalaisen melankolian ja irlantilaisen mielenlaadun, jotka yhdistyvät koskettavasti kaikki kansainväliset mitat täyttävässä elokuvassa. Myös Michelino Bisceglian perinnemusiikkia kauniisti kierrättävä score kannattaa huomioida isolla plussalla.

Myös näyttelijäntyö on erinomaista. Monissa liemissä keitetyn ja jo vuodesta 1966 alkaen vakuuttavaa uraa tehnyt James Cosmo (mm. Highlander: Kuolematon (1986), Braveheart - Taipumaton (1995), Trainspotting (1996), Sons of Anarchy (2010), Game of Thrones (2011)) on koko tarinan sielu, jonka kautta kaikki koetaan. Karhea ja iän tuomalla viisaudella rakennettu Howard on erinomainen hahmo, joka on täydellinen vastavoima niin ikään loistavasti Annien herkkyyden tavoittavalle Brid Brennanille. Catherine Walker tekee niin ikään upeaa työtä Gracena.

Yhteenveto

Taidolla ja tunteella tulkittu Rakkaani merikapteeni on koskettava ja äärimmäisen liikuttava tarina rakkaudesta, pieni suuri elokuva. Katsomoon kannattaa varata myös iso kasa Nessuja.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016