Alkuperäinen nimi: 
Mrs Harris goes to Paris
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
116
Rouva Harris lähtee Pariisiin
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/11/2022 - 06:16

Elokuva

Ollaan vuoden 1957 Lontoossa. Ada Harris (Lesley Manville) on sodassa leskeksi jäänyt, vaatimattomaan elämäänsä tyytyväinen kuusikymppinen siivooja, joka on näkevinään miehensä lähettämiä merkkejä kaikkialla siitä, mitä hänen pitäisi elämällään tehdä.
Rouva Harris ei ole ikinä halunnut mitään ylellistä, mutta nähtyään Christian Diorin (Philippe Bertin) suunnitteleman juhlapuvun, hän päättää hankkia sen hinnalla millä hyvänsä. Matka vie Pariisiin ja Diorin juhlanäyttelyyn, missä hän ystävystyy kahden yhtiön työntekijän, Andrén (Lucas Bravo) ja Natashan (Alba Baptista) kanssa, jotka pelkäävät työpaikkojensa puolesta kovapintaisen johtajattaren Claudine Colbertin (Isabelle Huppert) alaisuudessa.
Täysin erilainen kolmikko löytää kuitenkin yhteyden ja he päättävät yhdessä tehdä rouva Harrisin unelmasta totta.

Anthony Fabianin ohjaama ja käsikirjoittama Rouva Harris lähtee Pariisiin on sydämellinen ja suurta sympaattisuutta tulviva elokuva, jossa hyvä palkitaan hyvällä. Paul Gallicon 1958 julkaistuun kirjaan Mrs ´Arris Goes to Paris.perustuva elokuvaa saattaa olla varttuneemmille sukupolville tuttu myös vuoden 1992 tv-versiona, jossa pääosissa olivat Angela Lansbury ja Omar Sharif. Mitään sen suurempia yllätyksiä ei kauniisti kerrottu tarina tarjoa, mutta ei sen aina ole niin väliksikään. Pientä aikalaiskritiikkiä naisen asemasta voidaan lukea piilotekstistä, mutta muuten mennään hattaraisen päiväunen logiikalla, jossa luokkarajat voidaan särkeä solidaarisuudella ja rakkauden voimalla tehdä unelmista totta. Teknisesti Rouva Harris lähtee Pariisiin on silkkaa ja värikästä silmäkarkkia, joka tulvii aitoja Diorin luomuksia, ja Pariisissa kun ollaan, tottakai melkein joka ikkunasta näkyy Eiffel-torni.

Yli neljäkymmentävuotisen loistavan uran brittien elokuva- ja tv-taivaalla tehnyt Lesley Manville on yksinkertaisen ihana, koko elokuvan sielu ja dynamo, jonka lämmin persoona vaikuttaa kaikkiin vastaantulijoihin. Manvillen tapaan pitkän ja kunnioitettavan uran  tehnyt Isabelle Huppert tuo kuviin särmää ja sydäntä Diorin armottomana johtajana. Alba Baptiste ja Lucas Bravo henkivät niin ikään sympaattisuutta muotitalon työntekijöinä. Lambert Wilson on rouva Harrisia ymmärtävä markiisi de Chassagne ja Anna Chancellor lady Dant.

Yhteenveto

 

Ihastuttavan vanhanaikainen ja suuresti sydämellinen Rouva Harris lähtee Pariisiin on sopiva tapa irtautua hetkeksi sotien ja pandemioiden täyttämästä arjesta. Toki hömppäistä fantasiaa, mutta aina joskus sellaisellekin on oma paikkansa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016