Alkuperäinen nimi: 
Saaga S - satu suomenhevosesta
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Kesto: 
73
Saaga S - satu suomenhevosesta
Jussi U. Pellonpää, Ke, 25/07/2018 - 20:52

Elokuva

Kun Taipalsaarelta Etelä-Karjalasta kotoisin olevat hevosharrastajat Milla ja Ilkka Pyysalo ostivat hevosen, tamman nimeltä Saaga S, ei heillä ollut aavistustakaan millainen kultakimpale talliin tulisi. Valokuvan perusteella ostettavaksi valikoituneelle hummalle oli ainoana tulevaisuudensuunnitelmana yksi ravilähdön voitto, jonka Ilkka joskus halusi omistaa isälleen Pekalle. Vuonna 2006 syntynyt Saaga S aloitti kilpailemisen 2011 ja osallistui Kuningatarkilpailuun ensin vuonna 2013 ja uudestaan 2014, mutta kumpikin kisa meni meni pilalle laukkahylkäyksen vuoksi. Vuonna 2015 ravi oli saatu kuntoon, jonka jälkeen Saaga S voitti vuoden suurimman suomalaisen ravitapahtuman, Kuninkuusravit, kolme kertaa peräkkäin,

Kai Kuntolan ohjaama , kuvaama ja tuottama dokumentti Saaga S - satu suomenhevosesta näyttää mitä kaikkea huipulle pääseminen raviurheilussa vaatii. Vuoden ajan henkilöitään (ja hevosta) lähellä pysyttelevä kamera tuo tapahtumat liki, paljastaa niin vastoinkäymiset kuin voitonriemunkin ja nostaa esiin ne kymmenet tuhannet treenikilometrit, raskaan työn ja eritoten ihmiset menestystarinan takana.

Suomen hevosurheilun ja -kasvatuksen keskusjärjestö Hippoksen tukemana valmistuneessa dokumentissa on jotain kovin kotikutoista, vaikka monitoimimies Kuntola kunnianhimoisesti satsaakin kuvakieleen hidastuksineen ja värimäärittelyineen. Suurimman osan ajasta äänessä ovat Pyysalon pariskunta, jotka herkistyvät ueampaankin otteeseen menestystammansa tuomista voitoista. Paikoin tosin puhutaan myös pariskunnan elämästä niin syvällisiä, että dokkarin teko lienee toimineen myös terapiana. Muutamasti puhumaan pääsee myös ohjastaja Matti Nisonen, jolle Saagan rattailla istuminen on ollut kuin lottovoitto. Itse elokuvan kohteesta piirtyy varsin omapäinen, läheisriippuvainen ja oikukas kuva.

Vuonna 2017 kuvatun elokuvan kolmas näytös elokuvasta on lähinnä TotoTV:n materiaalia, kun katsoja viedään uudelleen Vermon Kuninkuusraveihin.

Yhteenveto

Saaga S – satu suomenhevosesta on elokuvallisilta ansioiltaan perustyötä, jonka anti avautuu luonnollisestikin vasta todellisille raviurheilunystäville. Ensi viikonloppuna Rovaniemen Kuninkuusraveissa nähdään viekö Saaga S tittelin jo neljännen kerran peräkkäin?

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016