Alkuperäinen nimi: 
Saw X
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
118
Saw X
Jussi U. Pellonpää, Pe, 06/10/2023 - 07:44

Elokuva

Kun myös kierona Jigsawna tunnettua, terminaalista aivosyövästä kärsivää John Krameria (Tobin Bell) huijataan valehoidolla, mitäpä mies muuta tekisi, kuin kostaisi ketkuille. Ja kostaisi omaan tapaansa. Pian ollaan jälleen perusasioiden äärellä: pahoja ihmisiä kiinni mielikuvituksellisissa laitteissa, joista selviytyminen vaatii karmaisevia uhrauksia.

Saw -elokuvat eivät suoranaisesti edusta kauhua, vaikka ikäraja onkin nostettu maksimiin, vaan gornoksi, kidutuspornoksikin, kutsuttua alalajia. Jännitystä yritetään synnytellä sillä, pääsekö uhri irti monimutkaisesta laitteesta, mutta kun kaikki kovia kokevat komeljanttarit ovat katsojalle täysin yhdentekeviä eikä samaistumista henkilöihin synny, päärooliin nousevatkin kieltämättä kekseliäät tehosteet ja makaaberit mutiloinnit. Riittääkö se sitten elokuvaelämykseksi, jää jokaisen itse päätettäväksi?

Saw:t järjestynumeroiltaan VI (2009) ja VII (2010) ohjanneen Kevin Greutertin Saw X on saagan kymmenes elokuva, mukaanlukien Jigsaw (2017) sekä sarjaa uudistamaan pyrkinyt, mutta siinä pahasti epäonnistunut Spiral (2012). Eikä ohjaaja lähde keksimään pyörää uudelleen, vaan tarjoilee juurikin mainittujen Jigsawin ja Spiralin kirjoittaneiden Josh Stolbergin ja Pete Goldfingerin tarinan pohjalta sitä, mitä on tilattukin. Silmämunat imetään irti kallosta, raajoja sahaillaan irti, suolia käytetään köysinä  ja kehoa rääkätään ja revitään muutenkin monin eri tavoin.

Tarinasta löytyy kuitenkin aavistus petrausta edellisiin, sillä nyt keskitytään itse pelimestari John Krameriin, joka, vaikka psykopaatti onkin, nähdään aavistuksen paremmassa valossa kuin kuolevilta viimeiset rahat ja toivon huijaavat rikolliset. Kramerin sympatiseeraaminen muodostuu kuitenkin ristiriitaiseksi, mutta eipä myötätunto ketään kohtaa ole koskaan ollutkaan Saw -sarjan keskiössä, vaan juurikin sen paikoin huvittavankin innovatiiviset keksinnöt ottaa synnintekijät hengiltä.

Tobin Bell tekee kuitenkin hyvän roolityön Kramerina, joka saa kaipaamaansa apua sarjasa jo ensimmäisestä osasta lähtien nähdyltä Shawnee Smithilta luottokumppani Amandan roolissa. Toinen toistaan julmempiin ansoihin päätyviä pahantekijöitä edustavat mm. Synnøve Macody Lund, Joshua Okamoto, Michael Beach, Pailette Hernandez sekä Steven Brand.

Yhteenveto

Nähtäväksi jää, malttavatko tuotantoportaan mustanutut jättää pari napsua edeltäjiään paremmaksi rakennettua Saw X -elokuvaa saagan viimeiseksi? Vahva veikkaus on, että ei.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016