Alkuperäinen nimi: 
Chai dan zhuan jia
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
119
Shock Wave
Jussi U. Pellonpää, To, 02/08/2018 - 08:44

Elokuva

Puolitoista vuotta on kulunut siitä, kun konnajengiin soluttautunut poliisi J. S. Cheung (Andy Lau) teki tyhjäksi verilöylyksi menneen kultaryöstön ja nappasi kiinni porukan kakkosmiehen Biao Hongin (Leo Wang). Konnia komentanut, Biaon psykoottinen isoveli Peng Hong (Jiang Wu) pääsi kuitenkin kostoa vannoen pakoon. Nyt Cheung komentaa koko pommiyksikköä ja treffailee mukavaa opettajatarta Carmenia (Song Jia), mutta pahimmat painajaiset heräävät eloon, kun pommi-iskujen sarja ravistelee kaupunkia. Pian Peng Hong iskee jengeineen Hongkongin ja Kowlooniin väliseen, maailman vilkasliikenteisimpään alikulkutunnelin Cross-Harbouriin, lataa sen täyteen räjähteitä ja ottaa satoja ihmisiä panttivangiksi.

Pitkän linjan honkkariveteraanin, liki 70 elokuvan Herman Yaun Shock Wave on perinteitä kunniottava toimintaelokuva, joka kumartaa syvään 1980- 90-lukujen aatelisille actionelokuville. Kineettinen toiminta ja mukavasti mutkikas käsikirjoitus ovat kuin yhdistelmä Die Hard – koston enkeliä (1995), Speedia (1994) ja vaikkapa The Hurt Lockeria (2008), joissa kaikissa suoraselkäinen ja rehti sankari joutuu alati suorittamaan aina vain vaarallisempia ja vaarallisempia haasteita räjähteiden keskellä.

Herman Yuan ja Erica Leen kirjoittama Shock Wave on tarinaltaankin rehellisen mustavalkoinen kovapanostus, jonka äärimmilleen kiristyvät tunnelman takana ovat myös alituiseen instrumenttinsa liikkeessä pitävä pääkuvaaja Joe Chan sekä editoija Azrael Chung, joka tikkaa kuvat kilpaa kulkevien räjähdeajastimien tahtiin. Rytinä ja stuntit ovat suurimmilta osin takuuvarmaa käsityötä, jonka onnistumisen ja näyttävyyden takeina ovat alan harrastajille tuttu nimi, toiminta- ja stuntkoreografi Dion Lam. Julkaisuvuonnaan 2017 Shock Wave nousi Hongkongin toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi ja nosti ohjaaja Yaun takaisin tähtiin ja jatko-osaakin jo tehdään, tosin tyystin eri henkilöillä ja juonikuvioilla.

Yksi Kiinan suurimpia ja valovoimaisimpia tähtiä, lähes sadan elokuvan Andy Lau on pääroolissa karismaattinen J. S. Cheung, oikeudenmukaisuuden ilmentymä, jolle sivulliset uhrit ovat aina ensimmäiset pelastettavat. Ulkoisestikin sutjakan Laun vastakohtana Jiang Wu hahmottelee hekottelevan ja täysin arvaamattoman pääpahiksensa oivaksi vastavoimaksi. Philip Keung on Cheungin kollega, Liu Kai-Chi tunnelien omistuksesta vastaava bisnesmies ja Ron Ng Chengin ykkösmies Ben.

Yhteenveto

Jos ysäriäksön oli ja on sydäntä lähellä, Shock Wave on ehdottomasti tutustumisen arvoinen aikamatka nykyaikaisen toimintaelokuvan juurille.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016