Alkuperäinen nimi: 
Speak No Evil
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
97
Speak No Evil
Jussi U. Pellonpää, Pe, 30/09/2022 - 08:00

Elokuva

Tanskalaisperhe, isä Bjørn (Morten Burian), äiti Louise (Sidsel Siem Koch) ja nuori tytär Agnes (Liva Forsberg) tapaavat lomamatkallaan Italiassa mukavan hollantilaisperheen, isä Patrickin (Fedja van Huêt), äiti Karinin (Karina Smulders) ja näiden pojan Abelin (Marius Damslev) ja päättävät muutama kuukautta myöhemmin vastata uusien ystäviensä esittämään vierailukutsuun. Paikan päällä Hollannissa Bjørnille ja Louiselle alkaa kuitenkin pian selvitä, että kaikki, tai oikeastaan mikään, ei ole kuten pitäisi alankomaalaisten perheessä. Väärinkäsitykset ja toinen toistaan kipeämmiksi menevät testit kiristävät pariskuntien hermot äärimmilleen, kunnes tapahtumat eskaloituvat lopulta todella hengenvaarallisiksi.

Mainion hiilenmustan satiirin Kauhea nainen (2107) tehneen Christian Tafdrupin ohjaama ja veljensä Madsin kanssa kirjoittama Speak No Evil on sysimusta psykologinen trilleri ja äärimmäisen julma sosiaalinen satiiri, joka vie niin keskushenkilönsä kuin katsojankin kauas mukavuusalueelta.

Siinä on jotain, mitä parhaimmista trillereistä kauhuelokuvista löytyy, jotain ylimaallista ja häiritsevää, vaikka mitään yliluonnollista ei tapahdukaan. Se käsittelee maskuliinisuutta ja miehen mallia, ihmisten manipulointia ja vallanhimoa tavalla, joka saa paitsi pelkäämään, myös tuhrhautumaan katsomossa yhä suurenevissa määrin vääriä valintoja tekevien keskushenkilöidensä puolesta. Kuinka pitkälle kohteliaisuus ja hyvät tavat voivat kantaa, jos vastassa on jotain kaiken korrektiuden hylkäävä osapuoli? Nihilistinen ja brutaali finaali on yksi vuoden rajuimmista.

Näyttelijäntyö on kaikilta osin erinomaista. Morten Burianin ja Sidsel Siem Kochin Bjørn ja Louise tuovat valkokankaalle henkilöt, joista kantaa aidosti huolta, kun taas Fedja van Huêtin Patrick ja Karina Smuldersin Karin piirtävät hyisen kylmät muotokuvat pahasti vinoutuneista ihmisistä. Lapsinäyttelijät Liva Forsberg ja Marius Damslev tekevät niin ikään erittäin hyvää työtä.

Yhteenveto

Yksi vuoden häiritsevimmistä, provosoivimmista ja samalla kipeästi kiehtovimmista ihmisyyden tutkielmista.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016