Suuri kusetus
Jussi U. Pellonpää, Pe, 25/08/2023 - 19:59

Elokuva

Borderterrieri Reggie (äänenä Will Ferrell) on maailman kiltein koira, joka rakastaa isäntäänsä Dougia (Will Forte). Tämä taas on pilveä lussuttava mulkku, joka ei vähempää voisi välittää nelijalkaisesta ystävästään. Reggien rakkaus isäntäänsä ei lopu edes silloin, kun Doug kuskaa tämän kaupungin kurjille kujille ja jättää oman onnensa nojaan, vaan haukku ottaa muilutuksen leikkinä. Tarvitaan muutama lajitoveri, kulkukoiriksi päätyneet bostoninterrieri Bug (Jamie Foxx), australianpaimenkoira Maggie (Isla Fisher) ja tanskandoggi Hunter (Randall Park), jotta Reg ymmärtää petoksen ja koston ihanuuden. Nelikko lyö tassut yhteen ja aloittaa eeppiseksi menevän reissun kohti Dougia, jolta Reggie on päätänyt kostoksi puraista irti yhden miehelle tärkeän elimen.

Röyhkeydellään jollain tasolla vuoden 2016 animaation Sausage Party mieleen tuova, Josh Greenbaumin ohjaama ja Dan Perraultin kirjoittama Suuri kusetus (Strays) on pitkälti yhden vitsin elokuva, mutta kun se kerrotaan tarpeeksi hyvin ja toistetaan toinen toistaan nokkelampina variaatioina riittävän monta kertaa, homma toimii mainiosti.

Poliittisesta korrektiudesta tai hyvästä mausta tyystin piittaamaton elokuva ei yritäkään olla yhtään mitään muuta, vaan keskittyy hauskapitoon ja viihdyttämiseen tavalla, joka vanhempien kannattaa ottaa huomioon jälkikasvua leffateatteriin kuskatessaan, sillä K-12 ikäraja antaa väärän kuvan komiikasta. Nyt ei kyseessä ole mikään Babe - urhea possu (1995) tai sulkku Disney-leffa puhuvista eläimistä, vaan paikoin julmallakin tavalla lemmikkejään kaltoin kohtelevia ihmisiä kritisoivaa kannanottoa. Roisin ja paikoin ääritörkeän kielenkäytön ja surrealistiseksikin menevän kohelluksen keskellä elokuva peräänkuuluttaa lemmikkien omistajan vastuuta onnistuen myös koskettamaan paikoin yllättävänkin syvältä.

Yleensä allergiaa aiheuttava suomidubbi olisi tällä kerralla ollut mielenkiintoista kuulla, mutta se on ymmärrettävistä syistä jätetty tekemättä. Ja hyvä niin, sillä orkkis lauma talentteja pitää meiningin vahvana alusta loppuun. Will Ferrellin herkkä Reggie, Jamie Foxxin tulisieluinen Bug, Isla Fisherin Maggie ja Randall Parkin Hunter saavat vahvaa hyökkäystukea muun muassa Rob Rigglelta, Sofia Vergaralta, Josh Gadilta ja hillittömältä Dennis Quadilta, joka esittää itseään. Kaikki koiranäyttelijät tekevät Oscarin arvoiset roolityöt.

Yhteenveto

Suuri kusetus jämähtää puolivälissään hiukan liikaakin kopiomaan itseään, mutta hauskuttaa silti kyllä riittävästi. Ja laittaapa se myös miettimään, että mistä tuo meidän Luca ja naapurin Rino oikeasti ehtolenkillä mahtavatkaan keskustella? Parempi varmaan lisätä namien ja halien määrää.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016