Tähtitytöt
Jussi U. Pellonpää, To, 21/11/2019 - 17:00

Elokuva

Väsynyt ja yksinäinen Martha (Diane Keaton) päättää jättää syöpähoitonsa sikseen ja muuttaa New Yorkista Georgiaan odottamaan vääjäämätöntä lämpimään ilmastoon. Siellä seniorikansalaisten kommuunissa on kuitenkin omat sääntönsä, jotka edellyttävät kaikkia osallistumaan eri aktiviteetteihin, eikä tulokkaan kotoutumista ainakaan auta naapurissa alituiseen bilettelevä sähäkkä Sheryl (Jacki Weaver), joka tunkee väkisin tekemään tuttavuutta. Naiset kuitenkin ystävystyvät ja kun Sherylille selviää, että Martha oli nuorena joutunut jättämään rakkaimman harrastuksensa, cheerleadingin, tämä patistaa Marthan seuraamaan unelmiaan, vaikka elämän ehtoo alkaakin jo olla aivan nurkan takana. Brittiläisen Zara Hayesin esikoisenaan ohjaama ja Shane Atkinsonin kanssa kirjoittama Tähtitytöt on urheilukomedioiden kaapun kiedottu tarina, jonka innoituksen lähteenä on ollut arizonalainen Sun City Poms-ryhmä, jo 1979 aloittanut cheerleader-poppoo, jossa jokainen jäsen on yli 55-vuotias. Alunperin Tähtityttöjä suunniteltiinkin dokumentiksi jenkeissä suosiota saavuttaneen lajista.

Niin olisi ollut varmasti parempikin, sillä nyt lopputulos on diabeetikoilta ylimääräistä insuliiniannosta vaativan siirappinen ja poruttamaan pakottava hömpätys. Ihka jokainen urheiluleffa klisee, treenimontaasit mukaan lukien, on muistettu kopioida mukaan, samalla kun soppaan on sekoitettu kaikki tutut draaman alkeet naisille suunnatuista elokuvista. Eteen lastataan niin herkän opettavaisia hetkiä, pyyteetöntä anteeksiantoa sekä tietenkin finaali, jonka ennustamiseen ei todellakaan tarvita ennaltanäkemisen lahjoja.

Tähtityttöjen elokuvalliset arvot ovat siis mitättömät, mutta jos sen harmotonta hassutusta tarkastelee toiselta kantilta, sen olemassaololle löytää kyllä tarkoituksensa. Vaikka se ei millään glamorisoi ikäihmisten huutosakkitoimintaa, se ei myöskään tee siitä pilkkaa, vaan levittää sanomaa siitä, että unelmien seuraamiselle ei ole ikärajaa. Samalla se tekee palveluksen Hollywoodin varttuneemmille näyttelijättärille tarjoamalla heille tilaisuuden olla ikäisiään ja ennen kaikkea, pitää hauskaa.

Diane Keaton tekee rutiiniduunin päähenkilö Marthana, joten tehokkaimmat heitot ja vedot jäävät suvereenin Jacki Weaverin kontolle rempseänä Sherylinä. Sivummalla nähdään Rhea Perlman miehensä poismenon jälkeen kukaan puhkeavana Alicena, Celia Weston kaikkea poikkeavaa vihaavana Vickinä ja aina hyvä Pam Grier Olivena. Bruce McGill poikkeaa kuvissa paikkakunnan turvallisuuspäällikkönä Carlina ja Alisha Boe on Marthan rekrytoima valmentaja, teini-ikäinen Chloe.

Yhteenveto

Selkeästi senioreille sunnattu Tähtitytöt jää kovasta yrityksestään huolimatta yllättävänkin melankoliseksi komediaksi, joka aavistuksen aliarvioi omaa katsojakuntaansa. Se on selkeä virhe, sille viisaus asuu vanhemmissa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016