Alkuperäinen nimi: 
Those Who Wish Me Dead
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2021
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
100
Those Who Wish Me Dead
Jussi U. Pellonpää, Pe, 28/05/2021 - 09:12

Elokuva

Hannah Faber (Angelina Jolie) on savuhyppääjä, siis niitä kovista kovimpia, jotka hyppäävät riehuvien metsäpalojen keskelle lentokoneesta ja helikopterista. Hannah on kuitenkin kokenut kovia, kärsii post-traumaattisesta stressioireesta ja on nyt siirretty tapahtumien keskeltä sivummalle, Montanalaiseen metsään palotornin vartijaksi. Arki täyttyy kuitenkin pian eloonjäämistaistelusta, kun Hannahin vahtimaan korpeen saapuu 12-vuotias Connor (Finn Little) perässään Blackwellin palkkatappajaveljekset Jack (Aidan Gillen) ja Patrick (Nicholas Hoult).

Taylor Sheridan nousi suuren yleisön tietoisuuteen näyttelijänä Sons of Anarchy -sarjasta (2008-2010), mutta todellinen läpimurto tuli vasta 2015, kun mies kirjoitti jääkylmän trillerin Sicario. Sen jälkeen miehen kynästä ovat kirvonneet mm. raju neo-western Hell or High Water (2016), Sicarion jatko-osa Sicario 2: Day of the Soldado (2018) sekä suureen suosioon kohonnut, Kevin Costnerin tähdittämä tv-sarja Yellowstone. Ensimmäinen oma ohjaustyö oli Sheridanin itse kirjoittama kireä Alaska-survivaali Wind River (2017) ja nyt työ kameran takana jatkuu elokuvalla Those Who Wish Me Dead.

Ysärihenkisen toimintadraaman kaavamaisuudesta huolimatta perinteisen katastrofielokuvan ja kireän takaa-ajotrillerin symbioosi Those Who Wish Me Dead on helposti katseltavaa toimintaa, pääosin hyvillä tulitehosteilla ja hurjilla stunteilla kuorrutettua takaa-ajoa, jonka taustalle massiivinen metsäpalo tuo oman helvetillisen lisänsä. Ben Richardsonin laajoista panoraamoista tiukkoihin käsivaroihin taitavasti operoima kamera tuo tuliset tapahtumat likelle, nykäisten katsojan keskelle tapahtumia, kun Chad Galsterin liukas editointi pitää käänteet jatkuvassa liikkeessä. Jykevä score on taas Brian Tylerin käsialaa. Itse tarina jättää muutamankin juonenkäänteen turhasti sattuman varaan, mutta muuten tempo pysyy kiitettävänä kiihtyen koko ajan kohti infernaalista finaalia. Michael Korytan 2014 julkaistun romaanin pohjalta käsikirjoituksen ovat rustanneet Sheridan, Koryta ja Charles Leavitt.

Angelina Jolie kantaa pääroolin vaivatta ja onnistuu luomaan myös aidonoloisen suhteen Finn Littlen esittämään nuoreen Connoriin. Hyvällä synkalla operoivat Nicholas Hoult ja Aidan Gillen piirtävät osin kliseisen, mutta pelottavan aidon kuvan psykopaattiveljeksistä, jotka konemaisesti toteuttavat Tyler Perryn näyttelemän pomonsa määräyksiä. Jake Weber on Connorin korkealle vallan portaille yltävän salaliiton jäljille pääsevä isä Owen, Jon Bernthal paikkakunnan sheriffi Ethan ja Medina Senghore tämän vaimo Allison.

Yhteenveto

Kunnollisella budjetilla tuotettu toimintatrilleri pelittää mukavasti.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016