Tulisielu
Jussi U. Pellonpää, Pe, 15/07/2022 - 07:56

Elokuva

Elellään 1930-luvun New Yorkissa. Shawn Nolan (äänenä Kenneth Branagh) on entinen palopäällikkö, sankari, joka tempaistaan takaisin töihin selvittelemään outoa rikosvyyhtiä. Salaperäinen pyromaani sytyttelee tulipaloja tuhoten Broadwayn teattereita ja samoissa tapauksissa katoaa myös palomiehiä. Jonna (Olivia Cooke), Shawnin 16-vuotias tytär, on koko ikänsä haaveillut isänsä ammatista, mutta koska ammattilaisia kutsutaan syystäkin palomiehiksi, naispuolisille ei ollut tuohon aikaan mahdollista värväytyä pelastajan ammattiin. Niinpä Jonna keksii naamioitua nuoreksi mieheksi, Joeksi, ja liittyy paikalliseen VPK:hon selvittääkseen mikä ja kuka on tuhopolttojen takana.

Laurent Zeitounin (Ballerina) ja Theodore Tyn kimppaohjaama ja Zeitounin Jennica Harperin ja Lisa Hunterin kanssa kirjoittama kanadan-ranskalaista tuotantoa oleva Tulisielu on vaatimaton koko perheen animaatio, jollaisia näkee pilvin pimein aivan normaaleillakin tv-kanavilla, puhumattakaan suoratoistoista, joissa Tulisielu onkin muualla maailmassa pääasiallisesti debytoinut. Piirrosjälki on kirkasta ja värikästä, mutta myös hömpästi karrikoitua digitahnaa ilman sen suurempia ambitioita, eikä sen syvällisempää otetta kannata odottaa tarinaltakaan.

Opetuksena on itseensä uskominen sekä nuorille tytöille ja naisille rohkeutta lasikaton rikkomiseen ja paikkansa ottamiseen miesten hallitsemissa ammateissa. Myös isän ja tyttären suhdetta osataan paikoin käsitellä oivaltavasti, mutta suurin osa sanomallisuudesta peitetään helpon ja halvanoloisen kohelluksen alle. Ajatuksekkaasti Tulisielu on omistettu kaikille niille miehille ja naisille, jotka joka päivä vaarantavat oman henkensä muiden auttamiseksi.

Näinä Pixarin ja Illuminationin päivinä meillä maahantuojat jaksavat yhä täyttää slotteja Tulisielun kaltaisilla animaatioilla, uskoen, että lapsille on aivan sama, mitä valkokankaalla näkyy ja tapahtuu, kunhan nyt pääsevät paukkumaissin ja kolajuoman makuun leffateattereissa. Tässä he ovat kyllä väärässä.

Originaalissa Olivia Cooke on reipas Jonna (alkup. Georgia), Kenneth Branagh tämän jämpti isä ja William Shatner kaupungin pormestari Jimi Murray. Suomidubissa ääneen pääsevät Amy Burgess (Jonna), Taisto Oksanen (Isä) sekä Jarmo Koski (Jimi Murray).

Yhteenveto

Tulisielu pitää kyllä pikkuväen perät penkeissä vaadittavat puolitoistatuntia, mutta varttuneemmille se aika voi tuntua yllättävän pitkältä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016