Alkuperäinen nimi: 
Tuomion saari
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
90
Tuomion saari
Jussi U. Pellonpää, To, 28/12/2023 - 14:08

Elokuva

Parisuhteessaan kuokkaan ottanut Mia (Sonja Aiello) saa ystäviltään lohtua ja kutsun lähteä tutustumaan Tuomion saareen, jonne on legendan mukaan vuosikymmeniä aiemmin viety hirmutekoihin syyllistynyt pieni poika, jonka tämän isä jätti saarelle yksin selviytymään. Pian toisilleen kepposteleva remuryhmä saa huomata, etteivät he ole saarella vain keskenään.

Tuomion saari on Iittiläisen monitoimimies Keke Soikkelin kirjoittama, ohjaama ja tuottama elokuva, tehty yhteisön tuella ilman elokuvasäätiön avustuksia.

Pohja kauhujännärille on tuttu varmasti sadoista aiemmista elokuvista: ryhmä nuoria ihmisiä uhmaavat urbaania legendaa ja saavat maksaa siitä korkean hinnan, eikä Soikkelin versiointi konseptia millään tavalla edes pyri muuttamaan. Parisuhdeongelmien puiminen ja dialogi yleensäkin ovat pääasiallisesti tahattoman humoristisia, joissa eloonjääneet analysoivat tilanteita ja tekevät päätelmiä, jotka katsoja näki jo alkutekstien aikana. Toimintakohtauksissakaan Soikkeli ei yritä keksiä pyörää uudelleen, vaan kopioi ja kierrättää hyppyshokkeja, kuvakulmia ja tehosteita genren vanhimmista oppikirjoista.

Teknisesti Tuomion saari on peruspätevää työtä, kuvaaja-leikkaaja Teemu Villikka on alan teoksia runsaasti katsonut, kuten ovat myös scorentekijät Olli Rantanen ja Eetu Hämäläinen. Jos Tuomion saari olisi juomapeli, jossa katsojat ottavat drinksun jokaisella kerralla, kun valkokankaalla näkyy mikä tahansa kauhukuvissa käytetty kikka tai joku hahmo lausuu tyystin reikäpäisen kommentin, kukaan ei pysyisi tajuissaan edes elokuvan puoliväliin saakka. Huvittava seikka näissä kotimaisissa independenteissä on myös aina sama: kun joku tuo kuvauspaikalle dronen, sitä pitää käyttää niin paljon kuin mahdollista. Ikärajaa K-16 tukevat muutamat tapot ja täysin päälleliimatulta myyntikikalta tuntuva alastomuus.

Casting elokuvassa koostuu pahasti ylinäyttelevistä ensikertalaisista ja telkasta oppinsa ammentaneista ammattilaisista, joka näkyy myös kokonaisuudessa. Fitnessammattilaisen Sonja Aiellon kanssa kameran edessä kirkuvat ja juoksevat muun muassa Elmeri Rantalainen, Emma Lahti, Linnea O. Leino sekä Salkkareista tutut Konsta Hietanen, Markku Pulli ja Tiia Weckström.

Yhteenveto

Vaikka Tuomion saari onkin loppupeleissä kliseisiinsä tikahtuva harrastelijamainen hobbyhorror, hattu päästä Keke Soikkelille, joka uudesta urastaan innostuneena puuhaa jo kahta seuraavaakin elokuvaa (loppuvuodesta 2024 ensi-iltansa saava Koston enkeli sekä Haudattu). Sinnikkyys ja periksiantamattomuus kun ovat usein hyveitä, jotka ennen pitkää palkitaan.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016