Alkuperäinen nimi: 
At Eternity´s Gate
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Ohjaaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
111
Van Gogh - ikuisuuden porteilla
Jussi U. Pellonpää, To, 07/03/2019 - 08:41

Elokuva

Ranska, 1888. Vincent van Gogh (Willem Dafoe) matkaa jalan kohti Pariisia tapaamaan veljeään Theoa (Rupert Friend). Rauhallista reissua halki pittoreskien maisemien häiritsee taiteilijan sisäinen ahdistus, jota hän purkaa hahmotellen ja maalaillen kaikkea näkemäänsä. Arlesin kaupungissa ulkopuolisten pilkka aiheuttaa välikohtauksen, jota selvittäämään saapuu myös Vincentin ystävä, niin ikään taiteilija Paul Gauguin (Oscar Isaac). Tapaus jättää kuitenkin syvät haavat Vincentin mieleen ja tämä päätyy vahingoittamaan itseään kohtalokkain seurauksin.

Harvakseltaan elokuvataiteeseen keskittyvän monilahjakkaan Julian Schnabelin (Basquait (1996), Perhonen lasikuvussa (2007)) Van Gogh - Ikuisuuden porteilla on vapauksia tulkinnassaan ottava kuvitus vasta kuolemansa jälkeen arvostusta saaneen Vincent van Goghin viimeisistä elinvuosista. Schnabelin, Louise Kugelbergin ja Jean-Claude Carrièren käsikirjoittama elokuva ei niinkään ole kiinnostunut siitä, mitä tapahtui, vaan syventyy tutkimaan van Goghin herkän mielen myrskyisää maisemaa, taiteen tekemisen prosessia, joka impulsseille alttiille ihmiselle voi koitua mielenterveyttä vahingoittavaksi.

Sulassa sovussa ranskasta englantiin vaikka kesken lauseen dialogia kieltä vaihtava Van Gogh - Ikuisuuden porteilla on kuin impressionistinen maalaus. Benoit Delhommen objektiivisesta subjektiivisiin näkymiin saumatta vaihtava käsivarakamera tuo niin taiteen tekemisen filosofian kuin päähenkilönsä mielen liikkeet eläviksi ja Tatiana Lisovskayan minimalistiset pianokuljetukset vahvistavat ulkopuolisuuden tuntua, joista Schnabelin ja Kugelbergin editointi kutoo vahvan kokonaisuuden.

Yleisen uskomuksen mukaan van Gogh kuoli itsemurhan kautta 29. kesäkuuta 1890, mutta Paul Gauguinin monimerkityksellisiin sanoihin päättyvä elokuva esittää teorian, että kyseessä oli vahingonlaukaus, jonka todellisia tekijöitä Vincent ei koskaan paljastanut viranomaisille.

Elokuvan ainoan Oscar-ehdokkuuden nappasi täysin ansaitusti pääroolissa suvereenia työtä tekevä Willem Dafoe, joka tavoittaa artistin sielun sen mustimpiakin syvänteitä myöten. Oscar Isaac ja Rupert Friend tulkitsevat taidokkaasti van Goghin ehkä tärkeimpiä ystäviä eikä pienemmissäkään sivurooleissa nähdä nimettömiä karaktäärinäyttelijöitä. Mads Mikkelsen on pappi, jolle Vincent esittää olevansa taiteilija ihmisille, jotka eivät ole vielä syntyneet, ja Mathieu Amalric van Goghin kohtalokasta haavaa tutkiva lääkäri Paul Gachet. Valkokankaalla nähdään myös Niels Arestrup sekä Emmanuelle Seigner.

Yhteenveto

Taide-elokuva taiteilijasta ja taiteen tekemisestä.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016