Alkuperäinen nimi: 
The Watchers
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
102
The Watchers
Jussi U. Pellonpää, Ke, 12/06/2024 - 09:20

Elokuva

Irlannissa eläinkaupassa työskentelevä amerikkalainen Mina (Dakota Fanning) saa tehtäväkseen kuskata papukaijan asiakkaalle, mutta matkalla auto tekee tenän keskellä synkkää korpea. Apua tilanteeseen tuo vanha nainen Madeline (Olwen Fouéré), jonka seurassa Mina päätyy outoon rakennukseen, jonka seinät ovat peilejä, mutta vain sisäpuolelta. Pian Minalle selviää, että jokin tarkkailee heitä öisin ulkopuolelta, eikä metsästä poistuminen ole enää mahdollista, ainakaan elävänä.

Jos The Watchersia katsoessa tulee mieleen, että nyt kopioidaan kaikessa The Sixth Sense -elokuvallaan (1999) menestykseen singonnutta koukkumaakari M. Night Shyamalania, ollaan oikeilla jäljillä, sillä elokuvan ohjaajana ja käsikirjoittajana toimii tämän tytär Ishana.

Tunnelmaltaan paikoin mukavan hyytävä ja mystinen The Watchers kompastelee asioiden puhkiselittämiseen ja turhaan toistoon. Ennalta nähtyä on myös nyt tuottajana toimivan Isä-Shyamalanin leffoista tuttu loppukoukku, joka ei kuitenkaan tule yllätyksenä.

Myös teknisesti ollaan pitkälti isäpapan jalanjäljissä kuvakerronnan luottaessa leijuvaan kameraan (puikoissa taitava Eli Arenson), pitkiin ottoihin ja praktikaaleihin heijastusefekteihin. Kyttääjien fyysisen olomuodon paljastavissa kohtauksissa digitehosteet olisivat toki taas voineet olla parempiakin.

A. M. Shinen romaanin pohjalta adaptoidussa tarinassa olisi ollut mahdollista syvempäänkin analysointiin ihmisolennon käyttäytymisestä suljetussa tilassa, mutta mahdollisuus jätetään käyttämättä pistämällä rakennukseen suljetun nelikon toimimaan varsin yllätyksettömillä tavoilla.
Ohjaaja onkin huomattavasti kiinnostuneempi ulkopuolisesta uhasta ja katsojan säikyttelystä leikkauksin ja äänitehostein.

Jo nuorena sukupolvensa parhaimpien lapsinäyttelijöiden joukkoon kohinalla noussut Dakota Fanning ((mm. Minä olen Sam (2001), Koston liekki (2004), Maailmojen sota (2005), Twilight -sarja ((2009-2012), Equalizer 3 – the final chapter (2023)) ei ole menettänyt aikuistuttuaan kykyjään ja minimalisitisella tyylillään tulkitseva näyttelijätär onkin yksi The Watchersin vahvemmista voimista. Toinen on irlantilainen veteraani Olwen Fouéré Madelinena. Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään myös Oliver Finnegan ja Georgina Campbell.

Yhteenveto

Jos katsoja on kauhufantasioiden kuluttajana vielä noviisi, The Watchers voi tarjota muutaman mukavan hyppyshokin ja tuonelalta tuoksuvaa tunnelmaa, mutta mistään tulevasta genreklassikosta ei kuitenkaan ole kysymys.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016