Equalizer 3: The Final Chapter
Jussi U. Pellonpää, To, 07/09/2023 - 19:32

Elokuva

Toipuessaan melkein kohtalokkaaksi käyneestä keikasta mukavan Gio Bonuccin (Eugenio Mastrandrea) hoivissa Etelä-Italiassa, entinen salamurhaaja Robert McCall (Denzel Washington) tuntee vihdoin löytäneensä kodin. Mutta ei aikaakaan, kun pittoreskin Altamonten kaupungin lempeän pinnan alta paljastuu julma totuus paikkakuntaa terrorisoivan rikollisjärjestön Camorran näyttäessä raateluhampaansa, eikä McCall aio katsella verenvuodatusta vierestä. Osansa tilanteen tasoittamiseen tekee myös CIA:n operatiivi Emma Collins (Dakota Fanning).

Antoine Fuquan The Egualizer -trilogian (The Equalizer - oikeuden puolustaja (2014), The Equalizer 2 (2018)) päätösosa, Equalizer 3 - The Final Chapter polkaisee raatorallin käyntiin ultraväkivaltaisella introlla, eikä matkan varrella sen suuremmin laske tasoaan ainakaan ruman ruhjomisen osalta.

Graafisen julman alkujakson jälkeen myös kaksi aikaisempaa elokuvaa käsikirjoittaneen Richard Wenkin vanhoja lännenelokuvia rakenteeltaan muistuttava tarina ottaa aikansa esitellessään muut pelurit ja on lipsahtamaisillaan melkein matkailumainokseksi kamerajumala Robert Richardsonin esitellessä kaunista merenrantakohdetta visuaalisesti näyttävissä kuvissa. Pohjimmiltaan hyvinkin yksinkertaisen juonikuvion pitää kuitenkin koko ajan liikkeessä kasvava uhka, joka eskaloituu lopulta täydeksi sodaksi.

Ohjaaja Fuqua on jo ehtinyt kertoa, että olisi kiinnostunut tutkimaan myös McCallin menneisyyttä, joko nuorentamalla digitaalisesti Washingtonin tai kiinnittämään rooliin tämän pojan John Davidin, mutta matka ideasta valkokankaalle tulee joka tapauksessa olemaan pitkä.

Tappamisen monin eri keinoin taitavan Robert McCallin omakseen ottaneelle Denzel Washingtonille The Equalizer on ainoa elokuva, johon hän on suostunut tekemään jatko-osia, ja hyvä niin. Omanlaisen oikeustajun omaava McCall on stoalainen koston enkeli, pienten puolustaja, joka kaikesta sarjakuvamaisuudestaan huolimatta on myös samaistuttava sankari. Lapsinäyttelijänä loistavaa työtä tehnyt Dakota Fanning nähtiin Washingtonin rinnalla jo Tony Scottin erinomaisessa elokuvassa Koston liekki (Man on Fire, 2004), nyt tosin huomattavasti harvemmissa yhteisissä kohtauksissa, mutta parin välillä on yhä sopivaa sähköä.

Eugenio Mastrandrea on mukava Gio Bonucci, Sonia Ben Ammar tämän vaimo Chiara ja Gaia Scodellaro tarjoilijatar Aminah. Vain yhden luonteenpiirteen omaavina pääpahoina, Quarantan veljeksinä Marcona ja Vincentina nähdään Andrea Dorento ja Andrea Scarduzio.

Yhteenveto

Jos paikoin äärimmäisen väkivaltainen Equalizer 3 todella jää sarjan viimeiseksi, se on finaaliksi aivan kelvollinen rymistely. Ei mikään genren merkkipaalu, mutta kiitos aina karismaattisen The Denzin, se antaa lipun hinnalle kyllä vastinetta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016