Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Levymäärä: 
0
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Pakkotekstitys: 
On
Equalizer, The - Oikeuden puolustaja
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/09/2014 - 00:00

Elokuva

Se varttuneempi lukijoistamme saattaa muistaa 1980-luvun puolivälistä suomenkin tv:ssä esitetyn amerikkalaisen sarjan Kutsukaa McCall, jossa nimihenkilö Robert McCall (Edward Woodward), arvokkaasti harmaantunut ja vahvalla brittiaksentilla haastellut, yhä vaarallinen ex-vakooja valjasti kykynsä kovia kokeneiden kanssaeläjien palvelukseen, tarjoten lehti-ilmoituksella apuaan rikoksen uhreille, joita laki ja virkavalta eivät jostain syystä voineet auttaa. Pienoista kulttimainetta nauttiva sarja muistettaneen eri toten 2009 edesmenneen veteraanin Woodwardin hallitun hillitystä roolityöstä sekä entisen Police -rumpalin Stewart Copelandin siihen aikaan hyvinkin modernista synttytunnarista. Nyt kovien kuvien taitaja Antoine Fuqua (Training Day (2001), Shooter (2007), Olympos on valloitettu (2013)) päivittää Michael Sloanin ja Richard Lindheimin luoman sarjan nykyhetkeen rankkaan väkivaltaan luottavassa toimintaelokuvassa The Equalizer - Oikeuden puolustaja.

Robert McCall (Denzel Washington) on erikoisjoukkojen kivenkova ex-kommando, tappamisen tuhannella tavalla taitava operaattori ja pahoissa paikoissa julmia nähnyt sekä tehnyt ammattisotilas, joka on lavastanut kuolemansa ja vetäytynyt Bostoniin viettämään rauhallista ja yksinkertaista elämää. Paluu eläkkeeltä tositoimiin tulee ajankohtaiseksi, kun univaikeuksista kärsivä McCall tutustuu kantapaikassaan apua tarvitsevaan Teriin (Chloë Grace Moretz), nuoren naiseen, joka on pakotettu toimimaan maailman vanhimmassa ammatissa itämafian laskuun. Kun McCall tasapainottaa tilanteen, seurauksena on verilöyly, joka tuo kaupunkiin venäläisten rikollistenkin kavahtaman ammattitappajan Teddyn (Marton Csokas), joka ei kaihda keinoja hänkään saadakseen haluamansa.

The Equalizer - Oikeuden puolustaja on nykypäivän vaatimuksiin viritetty väkivaltainen ja tyly toimintatrilleri, jonka käsikirjoitus on Richard Wenkin (16 Blocks (2006), The Mechanic (2011), The Expendables 2 (2012)) käsialaa. Kokonaisuuden perustunnelma pysyy hienosti melankolisen lohduttomana vastapuolien tarjoillessa toisilleen alati kovenevia ja toinen toistaan armottomampia iskuja, mutta draamankaari jää silti vaille sen pirteämpiä yllätyksiä. Monin paikoin etukäteen ennakoitavat käänteet eivät silti estä Fuquan energisesti ohjaaman elokuvan iskevyyttä, sillä rytinässä on monta yksityiskohtaisesti mietittyä ja taitavasti toteutettua yhteenottoa, jotka varmasti auttavat valkokangasväkivaltaa himoitsevien vieroitusoireisiin.

Sutjakan sujuvaa kokonaisuutta auttaa myös Fuquan kyljessä Training Daysta parhaan miespääosan Oscarinkin napannut Denzel Washington, jolle McCall on henkinen paluu Koston liekin (Man on Fire, 2004) armottoman John Creasyn sielunmaisemiin, vaikkei nyt yhtä tuhovoimaisilla leveysasteilla liikutakaan. Läpimurtonsa Kick-Assien (2010 ja 2013) Hit-Girlinä tehnyt Chloë Grace Moretz hahmottelee perusvedoin hyväsydämisen katutytön muotokuvan, jonka läsnäolo on toimia lähinnä vain katalyyttinä ronskisti laajentuvalle lahtaukselle. Monet eurokonnat aiemminkin hahmotelleen Marton Csokasin Teddy on onnistunut vastavoima McCallille, paha peilikuva, jonka erottaa paremmastaan ainoastaan palkanmaksaja. Juurikin ensi-iltansa saaneessa häijyssä trillerissä Tanssi haudoilla oikeastikin pelottavan psykopaatin maalaillut David Harbour on nyt etsivä Masters, David Meunier mulkero sutenööri Slavi ja veteraanit Bill Pullman ja Melissa Leo Plummerin pariskunta, McCallin entiset kollegat.

Yhteenveto

Lujaa lyövä moderni toimintatrilleri, jonka menestys lippuluukuilla ratkaisee sen, kutsutaanko McCall kehiin vielä uudestaankin. Ja jos minulta kysytään, niin toivottavasti.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016