Alkuperäinen nimi: 
Druk
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
117
Yhdet vielä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/05/2021 - 07:32

Elokuva

Neljä kööpenhaminalaislukion opettajaa, Martin (Mads Mikkelsen), Tommy (Thomas Bo Larsen), Peter (Lars Ranthe) ja Nikolaj (Magnus Millang) päättävät testata psykiatri Finn Skårderudin teoriaa, jonka mukaan ihminen on parhaassa iskussaan hiukan alkoholia veressään. Pikkuinen pöhnä kun lievittää stressiä ja jännitystä tavalla, johon muut stimulantit eivät pysty. Kuin ihmeen kautta Martin huomaa lähetyvänsä vaimonsa Trinen (Maria Bonnevie) ja oman luokkansa kanssa, Tommy saa jalkapalllojoukkueensa menestymään ja muutenkin maailma tuntuu avautuvan vallan uudella, fantastisella tavalla. Tiukoin juomissäännöin puolella promillella aloitettu ihmiskoe lähtee kuitenkin pian lapasesta, kun annostusta on nostettava ja läträäminen muuttuu aivan oikeaksi alkoholiongelmaksi. Ja aivan kuten oikeassakin elämässä, krapula ei ole tässäkään mikään leikin asia.

Yksi Tanskan palkituimmista ohjaajista Thomas Winterberg palaa yhteistyöhön yhden Tanskan nimekkäimmän näyttelijän Mads Mikkelsenin kanssa sitten rankan draamajännärin Jahti (2012) jälkeen.

Winterbergin ja tämän luottomiehen Tobias Lindholmin alunperin teatterin lavalle kirjoittama Yhdet vielä tarttuu vakavaan aiheeseensa loistavalla otteella ja antaa huippunäyttelijöiden viedä arvaamattomiin sfääreihin karkaavaa tarinaa vahvasti improvisoidulta vaikuttavalla otteella. Yhdet vielä palkittiinkin täysin ansaitusti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla. European Film Awardseista elokuva keräsi viime vuoden joulukuussa parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen ja miespääosan palkinnot.

Yhdet vielä on yhtä aikaa hillittömän hauska, syvältä koskettava ja traaginen draamakomedia, jonka taipuminen vain yhteen genreen ei ole edes mahdollista. Samalla kun elokuva on rankemman puoleinen sosiaaliraportti, se on myös koskettava ja samaistuttava kuvaus miesten välisestä ystävyydestä ja keski-iästä, jossa kaikki on eri tavalla kuin eilen. Humalan kuvaajana Yhdet vielä on nerokkaasti rakennettua elokuvakerrontaa. Pääkuvaaja Sturla Brandth Grøvlen instrumentti tuo parin drinkin jälkeen koetun nousun aidosti esiin luoden aivan uniikin visuaalisen kielen tapahtumien kuvittamiseen.

Aina loistavan ja tälläkin kerralla roolissan suvereenin Mikkelsenin rinnalla myös Larsen, Millang ja Ranthe tekevät erinomaista työtä. Maria Bonnevie nähdään Mikkelsenin Martinin Trine vaimona.

Yhteenveto

Kymmeninen ryyppydraamojen ja tympeiden dokauskomedioiden keskeltä Yhdet vielä erottuu fiksuna elokuvana. Tämä drinkki sopii absolutisteillekin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016