Alkuperäinen nimi: 
Jakten
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
115
Jahti
Jussi U. Pellonpää, Pe, 22/03/2013 - 00:00

Elokuva
Lastentarhassa työskentelevä Lucas (Mads Mikkelsen) on juuri saamassa avioerossa äidilleen määrätyn poikansa Marcuksen (Lasse Fogelström) takaisin luokseen. Hyvältä näyttävä tulevaisuus muuttuu selviytymistaisteluksi, kun Lucasin parhaan ystävän Theon (Thomas Bo Larsen) nuori tytär Klara (Annika Wedderkopp) kertoo kiukuspäissään päiväkodin johtajattarelle Grethelle (Susse Wold) pienen valheen. Hetkessä koko rauhallinen yhteisö on valmis tarttumaan soihtuihin ja heinähankoihin ja tuhoamaan äärimmäistä pahaa edustavan demonin Lucasin, joka ei saa lynkkausmielialan valtaamilta naapureiltaan mitään mahdollisuutta puolustautua.

Monissa liemissä keitetty tanskalaisohjaaja Thomas Winterberg tekee äärimmäisen rankkaa jälkeä ajatuksia herättävässä draamajännärissä Jahti, joka tarttuu vakavaan asiallisella otteella. Provokatiivisesta aiheestaan huolimatta Jahti keskittyy olennaiseen ilman hiilloksen pöyhintää, eikä missään vaiheessa hairahdu valitsemaltaan tieltä. Winterberg ohjaa vahvasti rankkaa ja musertavan painostavaa tarinaa syyttömyyden taakasta ja tutkii realistisin ottein kulovalkean tavoin kasvavaa murhanhimon mentaliteettia, joka imaisee syövereihinsä kaikki ja kaiken.

Tiheätunnelmallinen Jahti tutkii kiihkotta paitsi musertavan ulkoisen paineen alle joutuvan ihmisen sietokykyä, myös yhteisöllisyyttä, missä viruksen lailla etenevä epäilyksen epidemia polttaa kaiken tieltään. Finaalin jäätävä epilogi todistaa kylmästi, miten syvät haavat epäilys, perusteltu tai ei, voi jättää sen kanssa elämään joutuviin ihmisiin.

Kaiken keskiössä on syystäkin Cannesissa 2012 parhaasta roolityöstä palkitun Mads Mikkelsenin loistavasti tulkitsema Lucas ja hänen hirvittävä Via Dolorosansa, kärsimysten tie, jonne mies ajetaan täysin ilman omaa syytä. Erinomaisen Mikkelsenin ahavoituneilla kasvoilla näkyy tuhon tunteiden kaikki kirjo ja miehen satuttavaan olemukseen on äärimmäisen helppoa, mutta myös tuskaista samaistua. Thomas Bo Larsen tekee hyvää työtä isänä, joka joutuu punnitsemaan äärimmäisellä tavalla luottamustaan parhaan ystävänsä ja ailahtelevan lapsensa välillä.

Yhteenveto
Vahva ja vaikuttava draamatrilleri, jossa oikeus ja kohtuus ovat kaukaisia käsitteitä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016