Alkuperäinen nimi: 
2 yötä aamuun
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
90
2 yötä aamuun
Jussi U. Pellonpää, Pe, 15/04/2016 - 00:00

Elokuva
Liettuan Vilnassa työskentelevä ranskalainen arkkitehti Caroline (Marie-Josée Croze) tapaa viimeisenä yönään ennen kotiinlähtöään hotellin aulabaarissa suomalaisen tiskijukan Jaakon (Mikko Nousianen), eikä aikaakaan kun kipinät sinkoilevat. Seuraavana aamuna kummankin matkan, ja elämän, pitäisi jatkua alkuperäisten suunnitelmien mukaan, mutta tulivuorenpurkaus kaukana estää tuhkapilvien muodossa lennot kotiin. Kaoottinen tilanne taivaalla aiheuttaa kaupungin majoitustiloissa ylibuukkauksen, mutta Jaakolla on yhä huone valmiina.

Mikko Kuparisen käsikirjoittama ja ohjaama 2 yötä aamuun edustaa uudempaa eurooppalaista elokuvaa, ajatuksekasta parisuhdepohdiskelua ja elämän havainnointia monesta näkökulmasta. Tarina on herkkä ja aidonoloinen kuvaus kahden tyystin toisilleen vieraan ihmisen välille syntyvästä suhteesta, joka kasvaa, vaikka edes yhteistä kieltä ei aluksi tunnu löytyvän. Kerros kerrokselta se avaa päähenkilöiden elettyä elämää, onnistumisia ja virheitä, sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Kerronta on rauhallista ja ihmisiinsä keskittynyttä, ja vaikka sudenkuoppia dramaturgia tarjoaakin monin paikoin aina falskista tunteilusta ylivedettyihin kärjistyksiin, kokonaisuus pysyy erinomaisesti tekijöiden hallinnassa.

Kuparisen luoma tilanne, sattumusten summa, muistuttaa rakenteeltaan Richard Linklaterin trilogiaksi kasvanutta Rakkautta ennen -saagaa, joka kattoi sattumalta tavanneen pariskunnan elämästä liki parikymmentä vuotta. 2 yötä aamuun kertoo vain puolesta sadasta tunnista, mutta sama tunnejatkumo löytyy Jaakon ja Carolinenkin tarinan sisältä. Mistään plaginoinnista ei kuitenkaan ole kysymys, sillä Kuparisen näkemys on kaikin puolin originelli. Paljastukset keskushenkilöistä, Jaakosta ja Carolinesta, ovat paitsi yllätyksellisiä, myös täysin uskottavia kokonaisuudessa, jossa romantiikka ja realismi kohtaavat modernissa maailmassa hallitun harkitusti.

Marie-Josée Croze ja Mikko Nousiainen näyttelevät vaativat rooliinsa erinomaisen hyvin, tarjoten toisilleen niin tukea kuin myös tarinalle ensi sijaisen tärkeää haastamista ja vastavuoroisuutta, joka synnyttää valkokankaalle sähköä muutamankin voimalaitoksen verran.

Yhteenveto
Mikko Kuparinen on kansainvälisen tason elokuvatekijä, ja ennen kaikkea tarinankertoja, jonka tulevaisuus tällä esityksellä tulee olemaan voitokas. 2 yötä aamuun on aikuinen elokuva elämästä, aitoja tunteita ja oikeita ihmisiä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016