Alkuperäinen nimi: 
The Thirty-Nine Steps
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1978
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
98
39 askelta
Jari Tomppo, Pe, 17/09/2004 - 00:00

Elokuva:


Robert Buchanin ensimmäistä maailmansotaa edeltäviin tapahtumiin sijoittuva vakoilutrilleri 39 askelta on filmattu peräti kolmeen kertaan. Ensimmäisen kerran vuonna 1935, jolloin ohjaajan tuolilla istui itse Alfred Hitchcock. Monien mielestä 39 askelta kuuluu Hitchcockin brittiläisen tuotannon parhaisiin saavutuksiin. Seuraava filmatisointi valmistui vuonna 1959 Ralph Thomasin ohjaamana. Nyt arvostelussa olevan tarinan kolmannen elokuvasovituksen ohjasi vuonna 1978 Don Sharp. Kaksi ensimmäistä elokuvaversiota ottivat Buchanin kirjasta lähinnä päähenkilön sekä muutamia juonenkäänteitä, mutta Michael Robsonin työstämä käsikirjoitus seuraa varsin tarkasti kirjan tapahtumia. Henkilökohtaisesti en ole koskaan ymmärtänyt ajatusta, että elokuvan pitäisi orjallisesti seurata innoittajana olleen kirjan tapahtumia. Sympatiapisteitä kirjauskollisuudesta ei siis ole luvassa. Koetan myös välttää vertailua Hitchcockin elokuvaan, vaikka se vaikeata onkin.


Eletään ensimmäisen maailmansodan aattoa. Eläkkeellä oleva englantilainen tiedustelupalvelun eversti Scudder (John Mills) on jotakin kautta saanut vihiä saksalaisagenttien suunnitelmasta surmata Kreikan pääministeri tämän Englanninvierailun aikana. Kun kaksi korkeissa viroissa olevaa diplomaattia surmataan, tuntee Scudder olonsa uhatuksi ja piiloutuu Robert Powellin näyttelemän naapurinsa Richard Hannayn asuntoon. Hannay suhtautuu Scudderin puheisiin preussilaisista vakoojista hivenen epäuskoisesti. Seuraavana päivänä Scudder murhataan Hannayn silmien edessä ja poliisit pidättävät syyttömyyttään vakuuttelevan kaivosinsinöörimme. Kun Hannayta ollaan kuljettamassa oikeussalista vankilaan, järjestävät saksalaisagentit hänen pakonsa. Tarkoituksenaan luonnollisesti saada selville kuinka paljon Hannay tietää Scudderin tietäneen. Erityisesti vakoojia tuntuu kiinnostavan Scudderin muistikirja. Seuraa vauhdikas takaa-ajo halki Britannian aina Skotlannin karuihin vuoristomaisemiin saakka kun Hannay pakenee perässään niin poliisit kuin vieraan vallan agentit.


39 askelta on tyylikkäästi lavastettu vanhanaikainen seikkailutrilleri, mutta jotenkin tarina ei oikein missään vaiheessa pääse kunnolla lentoon. Katsoja alkaa jossain vaiheessa tuolin selkänojien puristamisen sijasta kiinnittää huomiota tarinan lukemattomiin epäloogisuuksiin. Robert Powell on varmasti mukava mies eikä hassumpi näyttelijä, mutta hänen tulkintansa Richard Hannaysta on pahasti ristiriidassa tarinan muiden versioiden kanssa. Tämän elokuvan Hannay on aivan liian hyvin kotonaan mitä oudommissa tilanteissa eikä vastaa lainkaan käsitystä epätoivoiseen liemeen sotkeentuneesta jokamiehestä. Toki elokuvassa on muutamia onnistuneita jaksoja. Eritoten elokuvan loppujakso on kaikinpuolisesta päättömyydestään huolimatta hienosti rakennettu.

Kuva:


Anamorfinen kuva on laadultaan hyvinkin parempaa keskitasoa vailla kohinaa tai pakkausartefakteja. Muutamissa kohtauksissa kuva on hivenen pehmeänpuoleinen.

Ääni:


Monoääniraita toistaa elokuvan dialogin kirkkaasti, mutta tilavaikutelmasta tai äänitehosteista ei kannata edes haaveilla.

Lisämateriaali:


Tarjolla on vain lyhyet tekstimuotoiset esittelyt muutamasta näyttelijästä.

Yhteenveto:


39 askelta on näyttävästi lavastettu ja kuvaamalleen aikakaudelle uskollinen klassisen brittiläisen trilleriperinteen edustaja. Hyvinkin tutustumisen arvoinen ammattitaidolla tehdyn perinteisen jännitysviihteen edustajille. Vaikkapa sen Hitchcock-version kotimaista julkaisua odotellessa.

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Mono
Tekstitys: 
Bonukset: 
- Filmografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016