Alkuperäinen nimi: 
8 päivää ensi-iltaan
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
113
8 päivää ensi-iltaan
Jussi U. Pellonpää, Pe, 25/01/2008 - 00:00

Elokuva
Teatterissa käy mieletön kuhina, kun Romeo ja Julian enskariin on enää reipas viikko. Kosteassa karonkassa Julian roolissa vain ja ainoastaan omaa egoaan pönkittävä Noora (Iina Kuustonen) teloo kuitenkin jalkansa ja korvaajaksi nostetaan kuiskaajana toimiva ja sen kymmenien fobioidensa kanssa taisteleva ujo Vilma (Laura Birn). Romeona keikistelevä, itseriittoinen tähti Lauri (Mikko Leppilampi) ei ainakaan helpota Vilman paineita, jolle lisää taakkaa tuo myös glamourista haaveileva äiti (Outi Mäenpää) ja gootiksi hurahtanut pikkusisko Mandi (Ada Kukkonen).  Kommelluksia ennen esiripun avautumista kulisseihin lisäävät myös teatterin sohvaan kiinni jääneet 2,2 kummitusta (Timo Lavikainen, Unto Helo ja Konsta Hiekkasen pää), mutta onneksi Vilman apuna häärää energinen lavastaja BB (Elina Knihtilä). Hetki hetkeltä ensi-ilta lähenee ja paineet kasvavat, kuinka mahtaa komeljanttareiden käydä?

Mukavan irtonainen on Perttu Lepän kolmas pitkä elokuva 8 päivää ensi-iltaan. Vauhtia piisaa, dialogi toimii ja valovoimaiset tähdet hehkuvat kilpaa kohdespottien kanssa. William Shakespearelta enemmänkin juonen mutkia napannut käsikirjoitus ei aivan joka käänteellään yllätä, mutta kun siihen on riittävästi osattu kierrättää kommervenkkejä muistakin teoksista kuin Romeosta ja Juliasta, pikkuisen pitkäksi päässyt leffa tuntuu heti helpommin sulavalta.

Fotogeneettinen pääpari, Laura Birn ja Mikko Leppilampi säkenöivät ah, niin ihanina ja täyttävät taitavasti eläväisen elokuvan romantiikka-osuuden, vaikka kummankin lava-akti maailman kuuluisimpina rakastavaisina töksähteleekin paikoin. Rempseän ja ilmeikkään Iina Kuustosen Noora, tuo todellinen diiva helvetistä, on niin raivostuttavan vihattavista kliseistä rakennettu, että hurtilla huumorilla heitetty roolityö on jo itsessäänkin ihka oikeaa komiikkaa. Mainio roolityö, joka povaa ruusuista tulevaisuutta kyvykkäälle nuorelle naiselle. Aina sympaattinen Svante Martin käskyttää kaikkia teatterin johtajana ja veikeän velmu on myös monipuolisen Antti Reinin ainoastaan alapäällään ajatteleva ohjaaja. Tasapainoisimman roolityön tekee täynnä virtaa oleva Elina Knihtilä, joka maalaa hilpeän harkitun kuvan ultratehokkaasta lavastaja BB:stä, jolle mikään ongelma ei ole liian suuri. Aavetrio Helo, Lavikainen ja Hiekkanen (joka tunnetaan kylläkin paremmin fiksulla taiteilijanimellä Jimi Pääkallo) kuuluvat ohjaaja Lepän vakiokalustoon ja kevyestihän kolmikko paikkansa tässäkin tuotoksessa lunastaa.

Tavanomaista harkitummin koostetulla musiikkiraidalla kuullaan moniosaaja Pauli Hanhiniemen pieteetillä tekemiä sovituksia vanhoista hittibiiseistä. Sulassa sovussa kajareista kaikaa niin Bonnie Tyleria, Mikko Kuustosta kuin Juice Leskistäkin.

Yhteenveto
Mukava kahdenkatsottava, jossa riittää säpinää kaoottisemmankin kohelluksen ystäville. Sen suurempia mullistuksia on tarinalta turha odottaa, mutta 8 päivää ensi-iltaan edustaa harvemmin näillä leveysasteilla tehtävää romanttista komediaa aivan kelpo tavalla.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016