Alkuperäinen nimi: 
8-Pallo
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
110
8-Pallo
Jussi U. Pellonpää, Ke, 20/02/2013 - 00:00

Elokuva
Juuri vankilasta vapautunut Pike (Jessica Grabowsky) yrittää 8-kuisen Alexandra-tyttärensä kanssa aloittaa puhtaalta pöydältä, mutta myrsky nousee menneisyydestä, kun entinen rakastettu, sadistinen psykopaatti Lalli (Eero Aho), palaa naisen elämään. Piken tulevaisuudesta on kovasti kiinnostunut myös poliisin tutkija, omanlaisiaan metodeita käyttävä Elias Kaski (Pirkka-Pekka Petelius), jonka edesottamukset ovat herättäneet virkavallan ylemmillä portailla siinä määrin huolta, että tälle on määrätty päällystakiksi töissä pahasti traumatisoitunut kollega Olli Repo (Mikko Leppilampi), jonka omakin elämä on pahasti kaseikossa.

Aku Louhimies jatkaa valitsemallaan tiellä. Marko Kilven Elävien kirjoihin -romaanin pohjalta tehty 8-Pallo kuvaa marginaali-ihmisiä äärimmäisissä tilaanteissa, joista ei yleensä ole ulospääsyä muuta kuin läpi tulen ja  jalat edellä. Vaikka Jari Olavi Rantalan käsikirjoitus alleviivaakin paksulla tussilla sitä, ettei koskaan ole liian myöhäistä muuttaa elonsa kurssia, Louhimies kuljettaa niin henkilönsä kuin katsojankin pakkomielteisesti läpi kiirastulen.

Ohjaajan kaikki tutut maneerit ovat tietenkin mukana, päihteet ja rikolliset, väkivalta ja seksi, vaikka miehen elokuvien itsetarkoituksellinen shokkiarvo alkaakin jo hiipua. Vuosaaren tapaan finaalin päälleliimattu mustavalkoisuus pudottaa entisestään pisteitä.

Jessica Grabowsky tekee vahvaa työtä karmaisevaan väliin putoavana Pikenä, mutta päähenkilöstään huolimatta 8-Pallo on miesten elokuva. Erinomainen Eero Aho tekee niin hirviömäisen hahmotuksen täysin omissa sfääreissään sivistyksen ulkopuolella liitelevänä Lallina, ettei moista ole kotimaan valkokankailla hetkeen nähty.

P-P Petelius taas tuntuu olevan vallan väärässä elokuvassa itsekseen mutisevana ja huumorin puolelle pahasti lipsahtavana etsivä-Eliaksena, jonka metodeista ei ota pirukaan selvää. Mikko Leppilampi sen sijaan tekee vallan siedettävän roolisuorituksen omien demoniensa kanssa kärvistelevänä Ollina. Louhimiehen alter ego, Mikko Kouki, poikkeaa jälleen kuvissa perverssinä paskapussina, jonka kova kohtalo tulee katsojalle onneksi ilahduttavan ajoissa.

Yhteenveto
Lipun lunastaneiden soisi saavansa mukaan myös antidepressantin, sillä leffan synnyttämä ahdistus ja ankeus voi jäädä cortexiin pitkäksikin aikaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016