Alkuperäinen nimi: 
Triangle
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
99
Aavelaiva Triangle (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Su, 09/10/2011 - 00:00

Elokuva
Kauhun parissa taiteilleen Christopher Smithin Aavelaiva Triangle vie pelon ulapalle. Nuorten jahtireissu päättyy painajaismaisiin tunnelmiin, kun äkisti nouseva myrsky kaataa veneen ja jättää matkustajat meren saartamaksi. Apu siintää onneksi horisontissa. Valtava risteilyalus poimii nuorukaiset kyytiin, mutta hetkellinen toivo muuttuu pian puhtaaksi selviytymistaistoksi kun hylätyltä vaikuttanut alus sisältää kauhean salaisuuden.

Smithin käsikirjoitus hakee inspiraationsa antiikin mytologiasta ja perinteisistä kauhuteoksista, joista Stephen Kingin Hohdolle osoitetaan useampikin kunnianosoitus. Suoran väkivallan sijaan elokuva pyrkii psykologiseen jännitykseen ja katsojan omien hoksottimien hyödyntämiseen taidokkaasti rakennetun kerrontansa avulla. Muutamasta turhasta selityksestä huolimatta Smith onnistuu tavoitteessa hyvin ja tuo genreen rakenteeltaan piristävän eheän kokonaisuuden.

Kerronnallisista ratkaisuista olisi mieluusti nähnyt osan siirrettävän myös tunnelmaan. Henkilöt jäävät pinnallisiksi ja monin osin pelkiksi kasvottomiksi uhreiksi. Hylätyn risteilyaluksen uhka jää niin ikään vaisuksi. Viipyileviä kameraotoksia identtisistä käytävistä ja kliseisiä läheltä piti -sommitelmia toistetaan jatkuvasti kuvakerronnassa, minkä tavoitteena on ollut luoda unenomainen tunnelma läpi elokuvan. Pysyvästä jännitteestä ei tosin ole tietoakaan, ja Aavelaiva Triangle jää ikävän ponnettomaksi tältä osin.

Nuorukaisista pääosassa nähdään hehkeä Melissa George, jonka kautta tapahtumat koetaan. Näyttelijä suoriutuu roolistaan ongelmitta joskin kovin persoonattomana. Loppukasti jää senkin edestä varjoon, sillä käsikirjoitus ei liioin anna mahdollisuutta loistoon vaan keskittyy suurempaan kokonaisuuteen.

Tekniikka
1080p-formaatissa tallennetun 1.77:1-kuvan häiritsevin ominaisuus on sen ylipoltettu valkoinen, joka on kaikkein ongelmallisin elokuvan alkupuolella. Laivalle saavuttua ongelma hieman korjaantuu joskaan ei poistu kokonaan. Muutoin kuva on varsin onnistunut. Haalistettu värimaailma toistuu tarkoituksenmukaisena, ja terävyys on kauttaaltaan hyvä.

DTS-HS MA 5.1 -raita luo muuttamaan otteeseen vakuuttavan immersiivisen äänimaailman kotiteatteriolosuhteisiin, mutta onnistuu ylläpitämään jännitteen myös seesteisempien kohtausten aikana. Kanavaerottelua hyödynnetään erinomaisella tarkkuudella läpi elokuvan, ja matalat taajuudet pääsevät varsinkin alun myrskyn aikana oikeuksiinsa.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lainkaan lisämateriaalia.

Yhteenveto
Aavelaiva Triangle on tarinallisesti piristävän ehyt trilleri, joka epäonnistuu kuitenkin luomaan puitteidensa ympärille tarpeeksi vakuuttavan tunnelman.

Kuvasuhde: 
1.77:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Atlantic Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016