Alkuperäinen nimi: 
Adaptation
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2002
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
110
Adaptation - Minun versioni
Jarmo Hänninen, Pe, 06/08/2004 - 00:00

Elokuva

Mika Waltari sanoi aikoinaan, että ei ole mitään niin huonoa lähtökohtaa käsikirjoitukselle kuin kirjoittaa tarina kirjailijasta kirjoittamassa kirjaa. Stephen King on tehnyt tämän lukemattomia kertoja luoden loistavia klassikoita omassa genressään. Tekikö tämä Kingistä huonon tarinankertojan? Ei? Joka tapauksessa nyt tämä lähtökohta on suhteutettu elokuvaksi, ja ei varmasti ensimmäistä eikä viimeistä kertaa. Se, mikä tekee tästä elokuvateoksesta erilaisen edeltäjiinsä, on sen mielenkiintoinen juonirakenne.

Käsikirjoittaja Charlie Kaufman (Nicolas Cage) on saanut tehtäväkseen tehdä käsikirjoitussovituksen elokuvaa varten Susan Orleanin (Meryl Streep) kirjasta The Orchid Thief (suom. Orkideavaras). Tehtävä tuntuu mahdottomalta, kun Charlien kaksoisveli Donald (Nicolas Cage) muuttaa hänen luokseen antamatta mahdollisuutta vastaväitteille, ja ilmoittaa yksioikoisesti aloittavansa myös uran käsikirjoittajana. Käsikirjoitusprosessia ei helpota Charlien pohjalla vellova itsetunto ja Donaldin yksinkertaisesti ylivertainen itsetunto. Siinä samassa pitäisi kehittää käsikirjoitusta kirjasta, jossa ei ole selvää juonta. Charliesta tuntuukin, että kaikki on häntä vastaan ja mikään ei suju kuten pitäisi. Ja samassa katsoja huomaakin olevansa noin kolmen yhtäaikaisen tarinankerronnan keskellä. Ajassa hypätään paikasta toiseen, ja vain kertojaääni paljastaa kenen puolta tai versiota tarinasta kerrotaan. Jos sekään.

Kuten sanottua, tarinankerronta ja juonenkehittely ovat Adaptationin kohdalla hyvin poikkeuksellisia. Elokuvan on ohjannut Spike Jonze, joka ennen pitkiin elokuviin siirtymistään oli tunnettu poikkeuksellisen visuaalisista musiikkivideoista ja mainoselokuvista. Miekkosen eniten huomiota herättänyt elokuva oli Being John Malkovich, jonka teemat ovat periaatteessa samankaltaisia verrattuna käsillä olevaan Adaptation -elokuvaan eikä ihme, sillä elokuvan on käsikirjoittanut Charlie Kaufman joka vastasi myös Being John Malkovich -elokuvan käsikirjoituksesta. Adaptationissa mukaan on näennäisesti otettu myös Charlien, josta elokuva periaatteessa kertookin oudon satiirisella tavalla, kaksoisveli Donald Kaufman, jonka muistolle elokuva on omistettu. Ottakaapa tästä nyt sitten selvää, sillä hommassa piilee pieni jekku.

Nicolas Cage näyttelee elokuvassa kummankin Kaufmanin roolin ja tekee sen erittäin onnistuneesti. Ne, jotka ovat epäilleet miehen näyttelijänlahjojen olleen yhden ilmeen Hollywood-potaskaa, saavat niellä sanansa nähtyään Adaptationin.
Näin moni-ilmeistä Cagea ei ole nähty pitkiin aikoihin - sanotaan, että Cagella on yleensä tapana heitellä omia ehdotuksiaan jatkuvasti roolin suorittamisesta ohjaajalle, mutta tällä kertaa mies on tehnyt juuri niin kuin ohjaaja Jonze on käskenyt. Meryl Streep, jonka osana on näytellä Susan Orleanin roolia newyorkilaisena journalistina, sai työstään Golden Globe -palkinnon parhaasta naissivuosasta. Elokuvasta parhaan miessivuosa-Oscarin ja Golden Globe-pystin napannut Chris Cooper näyttelee yksinäisen ja erikoislaatuisen orkideamies John Larochen roolia. Elokuvassa pienemmissä rooleissa esiintyvät myös Brian Cox, Maggie Gyllenhaal, Ron Livingston ja Tilda Swinton.

Kuva

Anamorfisella 1,85:1 kuvasuhteella esitetty kuva on perustasoa. Mitään virheitä ei kuvassa ole, mutta joitakin vaivannee muutamassa kohtauksessa esiintyvä rakeisuus. Muuten kuva on kauttaaltaan terävä ja "raikas".

Ääni

Dolby Digital 5.1 ääniraita on sitä DVD-julkaisujen perustasoa, tarkoittaen jälleen kerran, että se ei tarjoa mitään ihmeellisempää. Dialogipohjainen ääniraita herää eloon kaupungin väkipaljoudessa, ihmisten keskellä ja Larochen suolla. Myös musiikki potkii itseään henkiin muutamissa kohtauksissa 5.1-toistoon ja arvata saattaakin, että dialogipohjaisella juonella ei paljoa bassoraitaa kolistella. Levyltä löytyy myös kelpo Dolby Surround 2.0 -ääniraita.

Lisämateriaali

Sandrew Metronomen julkaisu ei extroilla juhli, sillä mukana on vain traileri.

Yhteenveto

Omalaatuinen juoni, joka katsojalle välittyy on omalaatuisen käsikirjoituksen ja erittäin omalaatuisen ohjauksen yhteistulosta, jonka nitovat yhteen mainiot näyttelijäsuoritukset. Tällaisia elokuvia syntyy harvakseltaan ja toivoa saattaa, että näin mainio elokuvatuotos ei jää vain kauppojen ale-laareihin pölyyntymään vaan se löytää tiensä jokaisen DVD- ja elokuvaharrastajan kokoelmiin. Tosin monille voi tulla elokuvan katsottuaan ajatuksia erittäin teennäisestä tarinasta, mutta kukin ottaa sen omalla tavallaan. Jos elokuvan pystyy katsomaan toisen ja vielä kolmannenkin kerran, nauttien sen tarjonnasta, ei se voi olla niin teennäinen kuin luulisi.

Käsikirjoitus perustuu oikean Susan Orleanin oikeaan The Orchid Thief -kirjaan, joka on tämän tarinan kannattavia peruspilareita.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
5.1 Dolby Digital, 2.0 Dolby Surround
Bonukset: 
Traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016