Alkuperäinen nimi: 
Ajomies
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Kesto: 
65
Ajomies
Jussi U. Pellonpää, Pe, 06/12/2013 - 00:00

Elokuva
Raviradan ratamestarin (Matti Laine) suunnitelmat mukavasta kesästä kokevat kovan kolauksen, kun työn ja mökkeilyn sijaan suveen kuuluukin massiivisia muutoksia niin elämän kuin rakkaudenkin rintamilla kuolemaakaan unohtamatta.

Paremmin kameran takana viihtyneet elokuvaajat Jarkko T. Laine ja J-P Passi yhdistävät voimansa ohjaamassaan, käsikirjoittamassaan ja kuvaamassaan elokuvassa Ajomies. Pieni on suurta ihmistensä tasolla kulkevassa draamassa, joka käsittelee arkisen aitoja aiheitaan ymmärtäen ja syvästi tuntien. Ilman kommervenkkejä ja turhia krumeluureja kuvattu elokuva tuo mieleen monet viime vuosien amerikkalaisista independent-helmistä, joita kaikkia yhdistää yksinkertaistetun kerronan voima ja tavallisuuden taikuus. Itsekkäisiin tekoihin syyllistyvää päähenkilöä ei sympatiseerata, mutta tämän kiirastulta osataan kuitenkin ymmärtää. Puhdistuakseen on joskus pakko palaa, eikä vanhan päälle ole aina mahdollista rakentaa uudelleen.

Minimiin karsittu julkituonti ja kerronan pelkistäminen yhdistettynä neutraaliin värimaailmaan saavat aikaan aidonoloisen atmosfäärin ja paikoin liki dokumentaarisen olomuodon. Pitkillä otoilla operointi pitää tasapainon yllä, vaikka kestoltaan minimiin supistettu esitys tuntuukin paikoitellen jättävän liikaakin henkilöidensä mielenliikkeitä katsojan arvailujen varaan. Taitavasti ohjaajakaksikko käyttää hyödykseen myös hiljaisuutta, monien traagistenkin kohtausten avaamiseksi kun ei välttämättä tarvita sanoja tai selityksiä.

Pääosassa Matti Laine ottaa roolinsa hienosti haltuun, nostaen pintaan ajomiehen sisäisen tunnemyrskyn, tämän rimpuillessa itse kaulaansa pujottamassa löysässä hirressä. Elina Ylisuvanto ja Veera Degerholm hallitsevat tasapäisesti elokuvan vahvat naisroolit, joiden kurimuksessa poloinen ajomies kärvistelee koko rahan edestä. Raimo O. Niemi tuo sivuroolissa kohtauksiin arvokkuutta ja koko keikan on vähällä varastaa karismaattinen Tapio Aarre-Ahtio venkulan Luukkosen roolissa.

Yhteenveto
Mukavan pelkistetty pieni elokuva suurista tunteista, ihmisistä ihmisille. Lue myös Ajomies - elokuvan teosta kertova artikkeli Ajomiesten matkassa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016