Alkuperäinen nimi: 
American Sniper
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
132
American Sniper
Jussi U. Pellonpää, To, 05/03/2015 - 00:00

Elokuva
On vuosi 1998, kun rodeoratsastajana leipänsä tienaava Chris Kyle (Bradley Cooper) näkee televisiosta uutisraportin Itä-Afrikan USA:n suurlähetystöihin tehdyistä terrori-iskuista, hän kuulee isänmaan kutsun. Kyle värväytyy armeijan Navy SEAL-joukkoihin ja osoittaa pian olevansa erinomainen kiväärin käsittelijä, taito, jonka taustalla on isän kanssa lapsena tehdyt metsästysreissut. 9/11 -iskut vuonna 2001 muuttavat maailman ja tuhansien muiden sotilaiden mukana Kyle lähetetään Irakiin, missä hän ansaitsee tappavien taitojensa ansiosta lempinimen Legenda. Ensimmäisen komennuksensa jälkeen Kyle palasi sota-tantereille vuoteen 2009 mennessä vielä kolmasti, kunnes yli tuhat päivää rintamalla viettänyt ja ainakin 160 vahvistetulla tapolla yhtenä Yhdysvaltain armeijan historian parhaimpana tarkka-ampujana kuuluisuuteen kohonnut sotilas vihdoin asettui kotiin vaimonsa Tayan (Sienna Miller) ja lastensa kanssa, mutta sodan kaiut eivät olleet vieläkään vaienneet.

Hollywood-legenda Clint Eastwood palaa ohjaajantuolille muutaman ei-niin-menestyneen elokuvan (Invictus - voittamaton (2009), Hereafter (2010), J.Edgar (2011), Jersey Boys (2014)) jälkeen elämäkerrallisen American Sniperin myötä ja osoittaa yhä olevansa vahvasti voimissaan. American Sniper on ollut niin yleisö- kuin arvostelumenestyskin, se voitti kuudesta ehdokkuudestaan yhden Oscar-palkinnon (paras äänileikkaus), ollen myös Eastwoodin uran tuottoisin elokuva pian puolta miljardia dollaria lähenevillä lipputuloillaan.

Eastwood ohjaa tuttuun tapaansa äärimmäisen rauhallisesti ja taloudellisesti, jokainen kuva on kohdillaan eikä kokonaisuudessa mitään turhaa. Luottomiestensä, pääkuvaaja Tom Sternin ja leikkaajien Joel Coxin ja Gary D. Roachin sekä muiden pitkään yhteistyötä tehneiden Malpasolaisten (Eastwoodin tuotantoyhtiö) kanssa toukokuun viimeinen päivä jo 85-vuotias Eastwood luovat atmosfäärin, jossa niin koti- kuin sotarintamankin tapahtumat nivoutuvat saumattomasti yhteen. Taistelukohtaukset ovat The Hurt Lockerin (2008) tyyliin autenttisen intensiivisiä, tapot realistisen rumia ja nopeita, kotikohtaukset täynnä tunnetta ja sodan tuomat haavat kaikkien sen, vaikka sitten välillisestikin, kokeneiden sieluissa avoimesti esillä. Erityisen upea on myös elokuvan vaikuttava ja kohdettaan aidosti kunnioittava loppukohtaus.

Menestyksestään huolimatta American Sniper herätti myös närää Yhdysvaltain sotavoimien ihannoimisesta ja ääripatriotismista, mutta todellisuudessa se on kuvaus miehestä, joka halusi auttaa maanmiehiään ja tunsi velvollisuuden ylittävää suojeluntarvetta itselleen tärkeitä asioita kohtaan. Chris Kyle kuoli 2.2.2013 Chad Littlefieldin kanssa Texasilaisella ampumaradalla, heidän ollessaan auttamassa mielenterveysongelmista kärsinyttä merijalkaväen veteraani Eddie Ray Routhia, joka käänsi aseensa kollegoitaan vastaan. Routh tuomittiin 24.2.2015 elinkautiseen vankeuteen. American Sniper perustuu Chris Kylen kirjoittamaan kirjaan ja sen filmatisoinnin on käsikirjoittanut Jason Hall.

American Sniper on ehdottomasti tuottajanakin toimineen Bradley Cooperin elokuva. Kolmannen kerran peräkkäin Oscar-ehdokkuuden (David O. Russellin ohjaamat Unelmien pelikirja (2012) ja American Hustle (2013)) roolitöistään ansainnut Cooper tekee uransa ehkä parhaimman roolisuorituksen Chris Kylena. Sienna Miller tuo niin ikään taitavasti eläväksi alituisen pelon kanssa aviomiehensä kohtalosta elävänä vaimo Tayana, ja pääkaksikon yhteisissä kohtauksissa onkin huomattavan paljon aitoa tunnetta mukana. Sivurooleissa nähdään mm. Kyle Gallner, Luke Grimes, Eric Close ja Max Charles.

Yhteenveto
Voimakas ja vaikuttava draama tavoittaa rintamalinjat ylittävän kauhun ja ne arvet, joita sota ihmisiin jättää.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016