Alkuperäinen nimi: 
Anelmi - Nuori ihmissusi
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
80
Anselmi - nuori ihmissusi
Jussi U. Pellonpää, Ke, 22/01/2014 - 00:00

Elokuva
Eletään vuotta 1988 Etelä-Pohjanmaalla, kun 15-vuotias Anselmi Vääräkoski (Aleksi Holkko) alkaa huomata itsessään outoja muutoksia. Kukapa teini ei havahtuisi kehossaan tapahtuvaan kehitykseen, mutta Anselmin tapauksessa metamorfoosit ovatkin harvinaisen rajuja. Lykantrooppisen muodonmuutoksen taustalla on mysteeri, johon liittyy äiti Eevan (Liisa Ruuskanen) katoaminen 15 vuotta aikaisemmin, heti Anselmin kastetilaisuuden jälkeen. Salaisuuteen avaimet tietävät vain Anselmin isä Manu (Sami Palolampi) ja kylän kehveli kirkkoherra (Pauli Hanhiniemi).

Matti Pekkasen ohjaama ja kirjoittama Anselmi - nuori ihmissusi lähtee rohkeasti kuvittamaan traagista aviodraamaa ja legendoja syvillä soilla asustelevista hirviöistä, samalla kun se tarkastelee nuoren pojan matkaa mieheksi. Kun juttuun sekoitetaan vielä uskonnollisuudessaan fundamentalistisia piirteitä omaava sulkeutunut kyläyhteisö ja nuoren miehen muristen heräävät seksuaaliset intohimot, paketti ei enää aivan pysy amatööreistä kootun tekijäryhmän hyppysissä. Lapsuksistaan huolimatta Anselmi – nuori ihmissusi ei ole susi ollenkaan, vaan kunnioitettava yritys lähteä kertomaan tarinaa, jonka suuruus ei aivan vielä kohtaa alimitoitettua tuotantoa.

Kronologia kärsii alituisesta hyppimisestä aikakaudesta toiseen, varsinkin kun henkilöiden fyysiset muutokset vuosikymmenissä jäävät lähinnä parransängeksi ja vaatteiden vaihtumiseksi. Ajankuvan autenttisuuteen on silti kovasti koetettu huomiota ja sitä korostellaan hupaisasti pienillä detaljeilla ja rekvisiitalla. Teknisesti Anselmi on muutenkin kelpo tekoa, efektitykitykseen ei ole budjetin pienuudesta lähdetty ollenkaan, ja ne muutamat pakolliset vilkkusilmät ja torahampaat hoidetaan mukiinmenevästi kotikonstein.

Eniten kuva-aikaa saavat herkän roolin tekevä Aleksi Holkko Anselmina, jonka kautta risteävät kertomukset kanavoidaan katsojalle sekä tämän isää Manua paikoin kuin Kummeleissa kompastellen näyttelevä Sami Palolampi, jonka alkuperäisideaan elokuvaa perustuu. Kolmantena, ei naisena vaan nappulana, pelissä on Pauli Hanhiniemen esittämä arvoituksellinen kirkkoherra, jonka tekoset menneisyydessä heijastuvat koko kylän tulevaisuuteen. Yli-, ali- ja muuten vaan ohinäyttelemistä esiintyy luonnollisestikin enemmän tai vähemmän kaveriporukasta kiinnitettyjen sivuosanesittäjien keskuudessa, joista eniten näkyvät, niin hyvässä kuin pahassakin, Sami Alho kylän uutena nuorisopastorina ja Reetta Kankare rippileirin syntiä hehkuvana isosena Millana. Kuvissa vilahtaa myös 1980-luvun pornoikoni Ron Jeremy Anselmin kiihkeän fantasian sankarina.

Yhteenveto
Kunniahimoinen kotimainen kauhudraama, joka yrittää tosissaan korvata puutteensa määrätietoisuudella ja uskolla omaan tekemiseen. Pisteet siitä, että vaikka haaste on suuri, hommaa ei lyödä läskiksi.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016