Alkuperäinen nimi: 
Arthur Christmas
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
100
Arthur Christmas (3D Blu-ray)
J. Pikkarainen, La, 01/12/2012 - 00:00

Elokuva
Aardman- ja Sony-studioiden animaatio-osastojen yhteistyössä tehty joulunalun elokuva Arthur Christmas seuraa joulupukin pojan vauhdikasta lahjanvientireissua, joka saa alkunsa kun nykystandardeihin päivitetty joulupukin paja unohtaa suuroperaatiossaan yhden lapsen lahjatoiveen. Joulupukin (Jim Broadbent) ja hänen tehokkaan toisen poikansa (Hugh Laurie) myhäillessä tyytyväisinä vuotuiseen urakkaansa virhemarginaalista välittämättä, näkee Arthur (James McAvoy) kylmän logistiikan takana pienen särkyneen sydämen. Yhdessä eläkeiän jo kauan sitten ylittäneen isovaarinsa (Bill Nighy), yli-innokkaan paketoijatontun (Ashley Jensen) ja raihnaisen porovanhuksen kanssa nelikko lähtee uskaliaalle matkalle, josta ei puutu vauhtia ja vaaratilanteita.

Pienemmälle väelle suunnattu Arthur Christmas alkaa mielenkiintoisesti näkemyksestä, jossa kasvavan väestömäärän myötä myös pukin paja on täytynyt päivittää nykyaikaiseksi. Huipputehokas sotilasorganisaatio suoriutuu urakastaan liki virheittä ennätysnopeasti mutta on kadottanut siinä samalla joulun perimmäisen olemuksen. Yhtymäkohtia nykyiseen elämänmenoon, joka etenkin vuoden viimeisenä kuukautena unohtaa kaiken joulumielestä joulurauhaan, ei tarvitse kauaa hakea. Elokuva tosin esittää viisaasti myös sen toisen ääripään, jossa traditiot ovat niin juurtuneita, ettei tilaa löydy millekään muulle.

Kultaisen keskitien ja elokuvan teeman muodostavatkin näiden väliin asettuvan Arthurin suorastaan lapsenomainen hyväntahtoisuus. Hänelle joulu on yhteiseloa ja maagisia hetkiä, jotka syntyvät paitsi yön aikana ilmestyvistä lahjoista myös niin tavallisista tapahtumista kuin yhteisistä perhepäivällisistä. Peter Baynhamin ja Sarah Smithin käsikirjoitus tavoittaakin tämän läheisrakkauden hienoin esimerkein sortumatta kuitenkaan liiallisuuksiin. Valitettavasti hienon lähtöasetelman jälkeen hekin päättävät seurata muita ja pistää isompaa vaihdetta silmään.

Kiihtyvän vauhdin ikeessä ryhmärämän lahjanvientireissu kohtaa kolhuja jos toisenlaisia, joiden aikana koko alustus uhkaa hukkua lukuisten toimintajaksojen alle. Jatkuva meuhkaaminen pitää kyllä elokuvan liikkeessä ja lapset tyytyväisinä, mutta monenkirjavat kohtaukset jäävät omiksi episodeikseen, joiden välillä ei ole minkäänlaista sidettä. Koko loppuosuus tuntuukin kuin tivolikäynniltä, jossa toinen toistaan huikeammat laitteet pyrkivät kilpailemaan katsojan huomiosta paremmuudellaan.

Aardmanin studiolle ominaisesti elokuvan visuaalisuus on sentään omaperäistä ja nokkelaa. Karrikoidut hahmot ja pikkutarkasti suunnitellut maisemat hohkavat lämpöä kuin tunnelmallinen jouluyö konsanaan. Vauhdikkaisiin kohtauksiinkin on tuotu mukavasti huumoria mukaan, vaikka aikuisemmalle väelle onnistuneet tärpit jäävät ikävän vähäisiksi.

Tekniikka
Teräväpiirtosiirto on yhtä elävä ja värikäs kuin joulu itse. Ääriterävä kuva suorastaan pursuaa yksityiskohdista, jotka piirtyvät upeasti huolimatta siitä, ovatko ne aivan ruudun tuntumassa vai osana taustaa. Rikkaat värisävyt toistuvat niin ikään luonnollisina läpi elokuvan.

3D-siirto on onnistunut. Kuvan häikäisevä tarkkuus ja värikkyys siirtyvät lähes sellaisenaan kolmiulotteiseen maailmaan. Lasien tummentava vaikutus on miltei olematon, mitä edesauttaa osin elokuvan valoisuus. Varsinainen syvyysvaikutelma on kauttaaltaan luonnollinen, mikä tekee etenkin ulkokohtauksista paikoin haltioittavaa katsottavaa. Parhaimmillaan ja aidoimmillaan efekti on tosin keskellä lukuisten tonttujen tiimellystä.

DTS-HD MA 5.1 -ääniraita ei häpeä kuvan rinnalla pätkääkään. Eloisa miksaus hoitaa niin kanavaerottelun kuin tilanluonnin vakuuttavalla tenholla. Oli kyseessä sitten tonttujoukon hyperaktiivinen jouluyö tai joulupukin mammuttimaisen aluksen liikehdintä, ääniraita luo aina rikkaan ja dynaamisen ääniympäristön tukemaan kohtauksia. Kaiken maailman tehosteista huolimatta dialogi kuuluu aina selkeästi.

Lisämateriaali
Yhtenäisen making of -dokumenttikokonaisuuden muodostava kolmikko Un-Wrapping Arthur Christmas, Santa’s Soldiers ja The Christmas Family Tree käyvät pikaisesti läpi elokuvan teemoja, ratkaisuja ja näyttelijävalintoja, antaen puheenvuoron tekijöille ja ääninäyttelijöille. Progression Reels tuo yhtälöön hieman teknisempää puolta, mutta se jää siitä huolimatta hivenen pintapuoliseksi.

Levyn lopputauhkaan lukeutuvat humoristinen tonttujen rekryvideo sekä Justin Bieberin musiikkivideo ja siitä tehty kulissien takainen kooste.

Yhteenveto
Arthur Christmas on harmiton ja vauhdikas jouluviihde-elokuva, jonka hyvät ideat ja mielenkiintoiset lähtökohdat hautautuvat merkityksettömän meuhkaamisen taakse.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Sony Pictures home Entertainmentille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016