Alkuperäinen nimi: 
La famille Bélier
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
100
Bélierin perhe
Jussi U. Pellonpää, Ti, 28/04/2015 - 00:00

Elokuva
Bélierin nelihenkinen perhe elää kiireistä maaseudun arkea kaukana suurkaunpunkien humusta. Maatilan hektisen elämän ja opiskelun yhdistelmä ei tarjoa liikaa lepoa kuusitoistavuotiaalle Paulalle (Louane Emera), ja huilia on tulossa sitäkin kitsaammin, kun tyttö valitaan puoliväkisin lukionsa kuoroon. Harkoissa laulunopettaja Thomasson (Éric Elmosnino) huomaa pian että, Paula laulaa kuin enkeli, ja tarjoaa tälle mahdollisuutta koelaluun radion kuoroon ja tätä kautta tilaisuutta opiskella musiikkia kaukana Pariisissa. Päätöksen teko ei ole Paulalle kuitenkaan helppoa, sillä hänen lahjaansa ei jaeta kotona, missä muut perheen jäsenet, asioihin kiivaasti tarttuva isä Rodolpoho (François Damiens), napakka äiti Gigi (Karin Viard) ja teini-ikäinen pikkuveli Quentin (Luca Gelberg), ovat kaikki kuuroja.

Eric Lartigaun Bélierin perhe on unelmien ja niihin uskomisen tärkeyttä kivan kevein keinoin korostava draamankomedia. Ranskalaiselle elokuvalle tyypillisesti hurjiin puhetulviin, ja tässä tapauksessa myös vinhoihin viittomiin, on kuitenkin kätketty myös asiaa ja kannanottoja vammaisuudesta ja siihen yleisestä suhtautumisesta, joka kiteytyy kylän ketkuun pormestariin Lapiduksen (Stéphan Wojtowicz), jonka kampanjointi saa lopulta isä Bélierin nousemaan tälle vastaehdokkaaksi vaaleissa.

Vaikka vakavampien teemojen käsittely lipsahteleekin paikoin naiivin yleistämisen ja alleviivaamisen puolelle, katsojan tunnetiloja manipuloidaan pääasiallisesti kuitenkin puhtain ajatuksin ja suurella sydämellä. Victoria Bedosin ja Stanislas Carré de Malbergin kirjoittama tarina teroittaa, että unelmista pitää pitää kiinni ja irti pääseminen on vähintään yhtä tärkeää kuin irti päästäminenkin. Samalla elokuva osaa ottaa huomioon myös kuulovammaisten maailman, jossa meille kuuleville täysin normaali kyky voi synnyttää kovaa katkeruutta jopa oma jälkikasvua kohtaan.

Pääosassa Paulana sädehtii monilahjakas Louane Emera, jonka tie elokuviin avautui hyvinkin amerikkalaisin keinoin, tytön pärjättyä kelvosti tv:n ranskalaisessa The Voice -kilpailussa, jossa hän omisti laulunsa kuurolle isälleen. Laulunlahjan lisäksi nuori nainen on saanut taidon ilmaista itseään myös elokuvallisin keinoin, joten tulevaisuus lienee turvattu useammankin taiteenlajin parissa. Karin Viard ja François Damien tuovat kuviin särmää niin mielipiteiltään kuin toimiltaankin äkkinäisinä vanhempina, mutta Luca Gelbergin rooli teini-ikäisenä Quentin-poikana jää pitkälti peruskuvaukseksi kiimaisesta nuoresta miehestä. Ilian Bergala on Paulan duettokaveriksi koulun juhlaan patistettu Gabriel ja Roxane Duran Mathilde, Paulan sanavalmis ystävä.

Yhteenveto
Symppis ja sujuvin sävelin kulkeva draamakomedia unelmista ja valinnoista, joita tehtäessä jokainen ääni on monellakin tavalla tärkeä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016