Alkuperäinen nimi: 
Bad Teacher
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
93
Bad Teacher
Jussi U. Pellonpää, Pe, 24/06/2011 - 00:00

Elokuva
Elizabeth Halsey (Cameron Diaz) elelee rennosti äveriään elättäjänsä rinnalla odotellen ökyhäitä ja kissanpäiviä miljonäärin edustusvaimona. Mutta maailma muuttuu, kun öky pistää viinaan menevän ja kaikesta kiukuttelevan rankkasuun äksyilylle stopin. Elizabeth joutuu palaamaan takaisin ammoin hankkimaansa ammattiin, alakoulun opettajaksi John Adams Middle Schooliin. Opinahjo saa, jos mahdollista, Elizabethista vieläkin huonommat puolet esiin, mutta kun valkenee, että samoilla käytävillä kulkee myös mahdollisen mahtiperinnön tulevaisuudessa kuittavaa Scott Delacorte (Justin Timberlake), huonosti käyttäytyvä nainen päättää vampata miehen itselleen välittämättä vitostakaan siitä, että koulun kiltein maikka, enkelimäinen ikihymy Amy Squirrel (Lucy Punch), on myös valaistunut korrektin Scottin läsnäolosta. Mutkia matkaan tuovat myös pakkopullamaista opetusta vaativat oppilaat sekä sinnikkäästi, mutta heikoin tuloksin Elizabethia riiaava jumppamaikka Russell Gettis (Jason Segel).

Ohjaaja Jake Kasdan on perinyt isältään Lawrencelta (ohjauksia mm. Huuma (1981), Sisärengas (1983), Silverado (1981), Wyatt Earp (1994) ja käsikirjoituksia Imperiumin vastaisku (1980) ja Kadonneen aarteen metsästäjät (1981)) taidon viihtyä genressä kuin genressä, eikä uusin, räävi ja ronski Bad Teacher ole tässä tapauksessa poikkeus. Premissiltään kuvaelma kaikin puolin huonosta ihmisestä kunnioitetussa ja perinteitä ja arvoja vaalivassa ammatissa tuo mieleen Billy Bob Thorntonin tähdittämän sysimustan komedian Bad Santa (2003), mutta Gene Stupinskyn ja Lee Eisenbergin käsikirjoittama Bad Teacher onnistuu kuitenkin olemaan aika ajoin jopa uniikki.

Kasdan ei kumartele kuvia ja paikoin meininki saa mauttomuuksillaan jo jopa surrealistisiakin muotoja, mutta keikka pysyy kaikesta turhasta sälästä huolimatta silti kiitettävästi tarkkavainuisen ohjastajan hanskassa. Aivan yhtä anarkistisiin irrotteluihin ei Kasdan lähde kuin parhaassa elokuvassaan, huimassa muusikon muotokuva-spooffissa Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007), mutta vyön alle satelee iskuja siinä määrin tiuhaan, ettei hekotuksista ole tulla loppua ennen kuin uusi täsmäisku on jo osunut palleaan.

Cameron Diaz irrottelee estottomasti seksiä ja huumeita kaihtamattomana hornanhenkenä ja todistaa yhä omaavansa paitsi tarkan koomisen ajoituksen, myös lahjoja huumorin hankalalla saralla. Elizabeth tietää tarkkaan tekevänsä väärin, mutta hän ei yksinkertaisesti välitä muista kuin itsestään, pyörittää miespoloja pikkurillinsä ympärillä miten tahtoo ja sijoittaisi parhaan opettajan palkinnonkin mieluummin rintojen suurennusleikkaukseen kuin omien oppilaidensa eduksi. Woody Allenin elokuvassa You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010) ilahduttanut Lucy Punch on kuitenkin vähällä varastaa koko shown demoniseksi pakkomielteidensä kanssa muuttuvana Amyna. Justin Timberlaken rooli on pitkälti yksiulotteinen kaikupohja pääosassa ilman hanskoja matsaaville naispaholaisille Jason Segelin saadessa kaksilahkeisten parhaat lohkaisut nukkavieruna kollegana. Tv.stä tuttu John Michael Higgins kärvistelee hilpeästi koulun rehtorin Wally Snurin roolissa.

Monipuolisen muusikon, Michael Andrewsin, score on mukava yhdistelmä rentoa rallattelua, innovatiivisia juoksutuksia ja hilpeitä teemanpätkiä. Aivan yhtä hurjiin sfääreihin ei säveltäjä heittäydy kuin loistavan Dewey Coxin soundtrackilla, mutta miehellä piisaa ideoita ja ajatuksia enemmänkin. Scoren kylkiäisinä musaraidalla meiningistä vastaavat myös mm. Joan Jett & The Blackhearts (Real Wild Child), Coolio (Gangsta`s Paradise), Whitesnake (Still Of The Night) sekä Judas Priest (You've Got Another Thing Comin) Iso merkitys Pahan maikan taustoilla on myös kitaristi Tim Ziesmerillä, jolta kuullaan useampikin svengaava riffittely.

Yhteenveto
Rennosti rullaava komedia, jonka dynamona hehkuu ihanainen Cameron Diaz.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016