Alkuperäinen nimi: 
Beasts of the Southern Wild
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
93
Beasts of the Southern Wild
Jussi U. Pellonpää, To, 10/01/2013 - 00:00

Elokuva
Bathtub on pieni rämeinen saareke juuri Louisianan tulvapatojen ulkopuolella. Täysin omaperäinen paikkakunta elää meren antimista ja vapaata pidetään enemmän kuin missään muualla maapallolla. Bathtubissa asuu myös 6-vuotias Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), joka isänsä Winkin (Dwight Henry) opetuksin yrittää kasvaa aikuiseksi kovassa, mutta sydämellisesti yhtä pitävässä ympäristössä. Hushpuppya kiehtovat kovasti mantereelta tulevan opettajattaren neiti Bathsheban (Gina Montana) kertomukset jo aikojen alusta maailmaa hallinneista Aurochs-hirviöistä, ja kun suuri tulva iskee Bathtubiin, mielikuvitukseltaan varsin vilkas tyttö on varma näiden tulevan noutamaan omansa.

Benh Zeitlinin esikoispitkä festarisuosikki Beasts of the Southern Wild on tyystin omaperäinen elämys, dokumentaarisella otteella omissa sfääreissään liitelevä fantasia, joka perustuu Lucy Alibarin yhden kohtauksen näytelmään Juicy and Delicious. Yhtä lailla Zeitlinin liki näkymättömän, mutta silti äärimmäisen hallitun ojaustyön takeina toimivat Ben Richardsonin säännöistä vapaa kameratyöskentely, Crockett Doobin ja Alfonso Gonqalvesin ehdottoman eläväinen editointi sekä Dan Romerin ja Zeitlinin musiikki, mutta kokonaisuuden kantava voima tulee silti vain ja ainoastaan yhdestä kohteesta.

Itsekin vasta kuusi vuotta täyttänyt Quvenzhané Wallis on pääroolissaan Hushpuppyna kuin luonnonvoima, niin uskomattoman aito ja avoin, ettei katselija voi koskaan olla täysin varma elääkö tyttölapsi elokuvan kohtaukset aivan oikeastikin. Kaikki arvostelukriteerit heittämällä ylittävä roolisuoritus on niin uskomaton voimalaitos, että sitä näkemättä ei sen ansaitsemaa suitsutusta kykene edes käsittämään. Täydellisen suvereenin Quvenzhané Wallisin rinnalla Dwight Henryn raivoisa antaumuksellinen roolityö isä-Winkina tuntuu sekin hiukan laimealta, vaikka mies sydämellään rankan roolinsa tulkitseekin.

Yhteenveto
Yksi vuoden ehdottomasti omaperäisimmistä ensi-illoista ja neljän Oscarin ehdokas tarjoaa raikkaan ja erilaisen elämyksen, jonka ehdoton dynamo on sen nuori tähti Quvenzhané Wallis.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016