Alkuperäinen nimi: 
Yinghung bunsik II
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1987
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
104
Better Tomorrow II, A
J. Pikkarainen, Ti, 01/02/2005 - 00:00

Elokuva

A Better Tomorrow'n huiman menestyksen myötä oli luonnollisesti tehtävä myös jatko-osa, johon kiinnitettiin John Woon lisäksi myös ykkösosaa kannatelleet tähdet, mukaan lukien Yun-Fat Chow. Ei asiassa muuten olisi mitään vikaa ollut, mutta tarinaa päätettiin jatkaa suoraan ensimmäisen osan lopusta. Tämä pienoinen seikka paitsi pilasi alkuperäisen elokuvan hienon lopetuksen, tuhosi myös itse jatko-osan.

Chown kiinnitystä haitallisemmaksi asiaksi nousi kuitenkin tuottajana häärineen Hark Tsuin ja Woon liekkeihin syttyneet mielipide-erot painopisteistä. Tsui halusi elokuvan keskittyvän enemmän Dean Shekin näyttelemän Si Lung -hahmon ympärille, kun taas Woo mielsi kiintymyksensä jo ykkösosissa nähtyihin Leslie Cheungiin ja Yun-Fat Chowhun. Asiaa pahensi entisestään alkuperäisen version kaksi ja puolituntinen kesto, mistä syystä teatterit eivät suostuneet näyttämään elokuvaa. Woo saikin viikon aikaa leikellä tuotoksensa alle kaksituntiseksi. Leikkausprosessiin osallistui myös Tsui, leikellen osan materiaalista Woon ohella, mistä seurasikin elokuvan päämäärättömyys ja kohtausten yleinen saumattomuus.

Ensimmäisen osan tapahtumien myötä Ho Tse Sung (Lung Ti) on jälleen vankilassa. Holle tarjotaan kuitenkin vapautusta, mikäli hän suostuu soluttautumaan rikollisjengiin ja paljastamaan entisen ystävänsä ja työtoverinsa, Si Lungin (Dean Shek). Ho päättää kuitenkin kieltäytyä ja maksaa velkansa vankilassa. Hänen saatuaan kuulla veljensä Kitin (Leslie Cheung) soluttautuneen samaiseen jengiin samasta syystä, hyväksyy Ho jo aikaisemmin ohittamansa sopimuksen suojellakseen veljeänsä.

Selviää kuitenkin, että Lung on yrittänyt pysyä kuivilla jo useampia vuosia, mutta alamaailman siteet ovat vahvat. Lung joutuukin lähipiirinsä pettämäksi, ja hänet lavastetaan murhaan, jonka seurauksena Lung matkustaa pakoon New Yorkiin. Kaupunki ei ole kuitenkaan sellainen turvapaikka kuin Lung toivoi, ja hän vaipuukin useiden salamurhayritysten jälkeen katatoniseen tilaan. Mies passitetaan psykiatriseen hoitoon, josta hänen entinen alaisensa, nykyinen kokki ja ensimmäisen osan Markin kaksoisveli Ken (Yun-Fat Chow) - kyllä, luit aivan oikein - löytää hänet sattuman kaupalla ja ottaa huostaansa, vain todetakseen, että miehen perässä häärii hongkongilainen jengi aikeinaan likvidointi. Vielä kun lisätään Lungin ihmemäinen parannus katatonisuudesta ja voimien yhdistäminen Hongkongissa olevien Kitin ja Hon kanssa, niin johan on sankarinelikko valmiina kostamaan vääryyttä tehneille henkilöille.

A Better Tomorrow 2 kestää noin 104 minuuttia, jolloin leikeltyä materiaalia jäi lattialle vajaan tunnin verran, mikä myös näkyy. Elokuvan ensimmäinen tunti on niin leikkaukseltaan kuin juoneltaan jotain aivan käsittämätöntä. Se on pätkä irtonaisia paloja, jättäen paljon (oletettavasti) tärkeää tietoa kertomatta, jolloin kohtausten keskinäinen suhde saa välillä hieman outoja piirteitä. Mielenkiintoista olisi nähdä Woon alkuperäinen visio tapahtumasta, miksei myös koko elokuvasta.

Viimeiset nelisenkymmentä minuuttia nostavat kuitenkin elokuvan olematonta tasoa hieman. Loppukahakka Kenin palautumisesta kovaksikeitetyn tappajan roolista lähtien ovatkin sitten toimintarintamalla sitä taattua Woota, jossa aseet paukkuvat, seinät rapistuvat ja ruumiit kaatuvat. Aivan viimeiset kymmenisen minuuttia saattaa jopa Arnold Schwarzeneggerin Commandon häpeään niin asevarustuksen, kuin ruumiiden määränkin puolesta. Katsojaa potkitaan aluksi päähän yleisellä tyhmyydellä, kunnes hän on itsekin laskeutunut samaiselle tasolle ja alkaa nauttia näkemästään. Kilpaa kuolemaan juoksevat jengiläiset, räjähdyshuumori ja ylenpalttinen sotiminen turruttaa paremman aivopuoliskon näkemänsä visuaalisuuden ja hömpän keskuuteen. Ilman loppua elokuva ei kestäisi edes katselemista, puhumattakaan nyt toisesta tai jopa kolmannesta kerrasta. Jälkiviisaat tosin osaava vastaisuudessa skipata ensimmäisen tunnin ja siirtyä viihteellisen sekä aivottoman toiminnan pariin, jonka Woo taitaa muita kumppaneitaan paremmin.

Kuva

Julkaisu sisältää alkuperäisen 1.85:1 -suhteen ja on luonnollisesti saanut anamorfisen käsittelyn. Kuva kärsii ykkösen tavoin koko kestonsa ajan kohinasta, mutta lähellekään ykkösosan paljouteen ei onneksi päästä. Restauroinnilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Kuva on kuitenkin yleisesti ottaen hieman ensimmäistä osaa heikompi. Vaikka kuva ajoittain onkin erittäin tarkkaa, on se suurimman osan ajasta lievästi pehmeää. Toisaalta elokuva ei kärsi tämän takia niin paljoa reunakorostuksesta, vaikka sitäkin on havaittavissa satunnaisesti. Värit toistuvat luonnollisina ja mustan taso on hyvää, vaikkakin yökohtauksissa tuntuu lievä staattisuus vaivaavan. Liiallinen valoisuus polttaa välillä valkoisen puhki. Pakolliset roskat, naarmut ja artefaktit ovat läsnä, vaikka eivät ykkösosan tavoin häiritsemään pääsekään. Hahmot vetävät myös joissain kohtauksissa haamujälkeä perässään, mutta nämä ovat kuitenkin harvalukuisia.

Ääni

Ääniksi on tarjoilla samaa kuin ykkösosalle, eli alkuperäinen kantonkielinen Dolby Digital 2.0 sekä siitä tehdyt miksaukset Dolby Digital 5.1 - ja dts-muotoon.  Ylimääräisenä raitana löytyy mandariinikiinaksi puhuttu Dolby Digital 5.1 -ääniraita.

Jatko-osa on edeltäväänsä huomattavasti toimintapainotteisempi, joten miksauksilla on tällä kertaa hieman enemmän sanottavaa. Puhe kuuluu jälleen selvästi ja myös hieman luonnollisemmin, vaikka kärsiikin välillä puhujien hengettömyydestä. Taistelutantereelle päästessään raidat hoitavat kuitenkin tehtävänsä ja kierrättävät luoteja tarpeen mukaan. Liekkimeret ja räjähdykset tuottavat tarvittavaa matalaa ääntä, antaen subwooferillekin töitä. Lopun tulitaistelu on sikäli mielenkiintoisesti miksattu, antaen oudon unenomaisen fiiliksen tapahtumalle, tiettyjen äänien kuuluessa huomattavasti bassovahvisteisemmin kuin toisten. Tosin Kenin haulikkorymistely ansaitseekin kunnon bassotuntuman.

Jokainen raita sisältää pari kohtausta, joissa tarkkakorvaisimmat voivat havaita hieman ylimääräistä taustahälyä rätinöiden ja kohinan muodossa. Mitään häiritsevän vakavia ja yleisiä nämä eivät onneksi ole.

Lisämateriaali

Trailers – Osio sisältää trailerit elokuviin A Better Tomorrow 1 & 3, Bullet in the Head ja The Killer.

Promotional Trailers – Elokuvan originaali- (05:55) ja uudelleen tehty traileri (01:33) ovat spoileriherkkää kamaa, joten ei suositella katsomista ennen elokuvan ensimmäisen ja toisen osan näkemistä.

Photo Galleries – Osio sisältää elokuvasta napsittuja still-kuvia joko yksitellen tai musiikin säestämän slideshown (01:02) kera.

Codes of Bullets II (08:33) – Osio sisältää pienemmät featuret, jotka kulkevat nimellä Die Hard ja Hide! Explosion! Ensimmäinen käsittelee ihmisen kestävyyttä luoteja vastaan. Osiossa näytetään mistä kohdin ihminen on kaikkein haavoittuvaisin ja kuolee todennäköisimmin. Toinen osio käsittelee sitten räjähdyksiä ja sen vaaroja erilaisten kokeiden kera.

Yhteenveto

Jatko-osa on lähes kaikin osin edeltäjäänsä huonompi, kiitos ohjaajan ja tuottajan välisten erimielisyyksien ja liiallisen alkuperäispituuden aiheuttaman leikkauksen. Elokuvan alku kärsii liiallisesta tiivistämisestä ja tapahtumien selittelemättä jättämisestä, mutta onneksi tyylikäs ja aivoton loppu pelastaa sentään jotain elokuvan rippeitä.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Osa Fortune Starin julkaisemaa A Better Tomorrow -trilogiaa. Julkaisu sisältää myös kiinankielisen viestin.
Ääni: 
dts, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016