Big Hero 6
Jussi U. Pellonpää, To, 22/01/2015 - 00:00

Elokuva
14-vuotias neropatti Hiro Hamada (Ryan Potter) elää San Fransokiossa ja harrastaa robotteja, joiden kanssa käydään taisteluja takapihoilla. Pikkuveljensä tulevaisuudesta huolestunut Tadashi (Daniel Henney) hankki Hirolle opiskelupaikan yliopistonsa robotiikanosastolta, missä tämä kehittää innolla suurta innovaatiotaan, mikrobotteja, mutta traaginen onnettomuus muuttaa kaikkien elämän. Surun keskellä poika jatkaa tutkimuksiaan ja tutustuu kunnolla veljensä kehittämään Baymaxiiin (Scott Adsit), isoon ilmatäytteiseen sairaanhoitorobottiin, jonka rinnalla hän pääsee katasrofaalisen salaliiton jäljille, jonka pysäyttämiseksi on Hiron ja Tadashin ystävien, GoGon (Jamie Chung), Wasabin (Damon Wayans Jr.), Honey Lemonin (Génesis Rodriquez) ja Fredin (T.J. Miller), kanssa perustettava tekniikkanerojen oma supersankaritiimi, Big Hero 6.

Don Hallin ja Chris Williamsin ohjaama koko perheen animaatioseikkailu, Marvelin sarjakuvaan perustuva Big Hero 6 on mitä onnistunein yhdistelmä jenkkiläistä supersankarimetodiikkaa ja japanilaista animetaidetta, joka toimii kaikilta osin moitteetta. Futuristinen San Fransokio, Tokion ja San Fransiscon symbioosi muutenkin kuin nimeltään, on näkymiltään kekseliäs ja kummankin maan parhaita animaatioperinteitä hienosti kunnioittava pelikenttä, jolla kelpaa mellastaa, kaahata ja ajaa takaa. Hahmot ovat ilmeikkäitä ja persoonallisia, mutta lempeää lumiukkoa muistuttava Baymax varastaa fokuksen pelkällä sympaattisuudellaan. Tarpeen tullen itsensä vaikka löysäksi lätkäksi tyhjentävä, Goodyearin mainosukkoa muistuttavan pehmobotin luulisi lyövän läpi myös oheistuotemarkkinoilla, sillä hahmo on kaikessa yksinkertaisuudessaan mitä mainioin tuttavuus.

Monikulttuurista yhteistyötä yli rajojen painottavan, vakaviakin asioita, kuten menetystä, kostoa, syrjäytymistä ja vihaa, käsittelevän perustarinan takana ovat Jordan Roberts, Daniel Gerson ja Robert L. Baird, joiden käsikirjoitus pohjaa paremmin Man of Action -nimellä tunnetun kollektiivin Duncan Rouleaun ja Steven T. Seaglen luomiin hahmoihin. Dramaattisista tapahtumistaan huolimatta Big Hero 6 on täsmäohjattua hauskanpitoa robotiikasta ja videopeleistä pitäville varhaisnuorille, mutta parituntinen puhdasta seikkailua toimii mainosti myös varttuneemmalle väelle, jotka haluavat animaatioiltaan muutakin referenssiä kuin pelkkää pintaa.

Originaalin ääninäyttelijät tekevät kaikki hyvää työtä, Hiroa tulkitsevan innostuneen Ryan Potterin ja varsinkin Scott Adsitin pehmeällä äänellä artikuloivan Baymaxin osuessa synkan ytimeen. Nimekkäimpinä sivuhahmoja tulkitsevat James Cromwell (professori Gallaghan), Maya Rudolph (Cass-täti), Alan Tudyk (teknologiaguru Alistair Keri) sekä Fredin isänä Stan Lee, Marvelin mahtimies, joka taitaa tehdä pikkucameon jokaisessa megayhtiöön edes jollain lailla liitettävässä elokuvassa. Kotimaaksi dubatussa versiossa ääneen pääsevät Mikko Kouki (Baymax), Henri Piispanen (Hiro), Joonas Saartamo (Fred), Roope Salminen (Tadashi), Anna-Maija Tuokko (GoGo), Myy Lohi (Honey Lemon), Ossi Ahlapuro (professori Gallaghan) sekä Fredin isänä Vesa Vierikko.

Yhteenveto
Disneyn Mikkihiiritehtaan nokkela, kekseliäs ja alusta loppuun vauhdikas Big Hero 6 on yhtä vinha veto animaation saralla kuin Guardians of the Galaxy oli live-elokuvan puolella. Suureksi menestykseksi osoittautunut lanseeraus uuden ajan supersankareista, joiden edesottamuksille saadaan tulevaisuudessa myös jatkoa, varsinkin kun lopputekstien alle piilotettu epilogi antaa jo viitteitä ryhmän tulevista haasteista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016