Alkuperäinen nimi: 
La Culpa
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
72
Blame
M. Pajulahti, Ke, 22/08/2007 - 00:00

Elokuva
Películas para no dormir / Films to Keep You Awake -niminen 6-osainen kauhuelokuvien sarja tehtiin Espanjan TV-tuotantoon vuonna 2006. Future Filmin julkaisema boksi sisältää näistä ainoastaan neljä. Blame on sarjan viides elokuva, vaikka boksissa se onkin sijoitettu toiseksi.

Blame sijoittuu kansitekstin mukaan pieneen, unohdettuun kaupunkiin, mutta elokuvassa tätä kaupunkia ei näytetä. Sen sijaan liikutaan ainoastaan yhden suuren talon sisällä. Kahta suurta asuntoa yhdistää yksi yhteinen väliovi, josta on suora pääsy molempiin huoneistoihin. Toisella puolen asuu joka puolella Kristuksia näkevä hullu, ja toisessa päädyssä abortteihin erikoistunut lääkäri Ana (Nieve de Medina), jonka asunnosta osa on hänen yksityisklinikkaansa. Tänne muuttaa sairaanhoitaja Gloria (Montse Mostaza) nuoren tyttärensä Vickyn (Alejandra Lorenzo) kanssa.

Juoni on mitä kummallisin. Talossa tuntuu asuvan joku muukin vakiasukkaiden lisäksi, ja aborttiklinikalta itsekseen kävellyt 3-kuukautinen sikiö on ehkä kaiken takana. Limaisia tahroja löytyy lattialta ja ullakolla kummittelee. Puhelimeen tulee omituisia soittoja talon entisiltä asukkailta ja ihan kaikessa tuntuu olevan jotain kummallista. Valitettavasti oikein mihinkään näistä mysteereistä ei anneta kunnollisia vastauksia, ja osaa sivujuonista on unohdettu jatkaa loppuun saakka. Typerää on myös huijata katsojia koko ajan keksimällä uusia pelottavia asioita, jotka myöhemmin kuitataan vasemmalla kädellä jollain tyhmällä selityksellä, jota ei edes nosteta esille. Tästä kaikesta jää melko hajanainen ja keskeneräinen fiilis.

Näyttelijät eivät ole mitään mestareita, ja ohjaus on sanalla sanoen huonoa. Henkilöhahmot ovat itsessään jo todella löysiä, eikä heihin saa mitään otetta. Päähenkilöt lähinnä haahuilevat huoneesta toiseen katsellessaan pelottavia asioita toisensa jälkeen, mutta tästä huolimatta oikeaa pelkoa tai muutakaan aivotoimintaa ei henkilöistä voi havaita. Lisäksi vasta viime minuutilla nähtävä loppuratkaisu tuntuu täysin epäjohdonmukaiselta, minkä lisäksi se jättää avoimeksi liikaa kysymyksiä. Tuntuukin, että tämä elokuva on tehty vähän vasemmalla kädellä alusta loppuun.

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Ponnettomista henkilöistä ja tyhmästä juonesta huolimatta elokuvan tunnelma on paikoin ihan mukavan kutkuttava. Jännitys on luotu pitkälti kohtalaisen onnistuneella - tosin melko tavanomaisella - äänisuunnittelulla sekä visuaalisesti keskimääräistä hieman paremmalla kuvauksella.

Tekniikka
Teknisesti DVD-levy on hyvää tasoa. Niin kuva (anamorfinen 1.78:1) kuin ääniraitakin (Dolby Digital 5.1) ovat häiriöttömiä ja nautittavia.

Lisämateriaali
Ennen elokuvaa nähdään trailerit elokuvista Black Sheep, Simple Lies, London to Brighton ja Dirty Sanches: The Movie.

Yhteenveto
Blame tuntuu enemmän TV-sarjan jaksolta kuin muut boksin leffat. Kauhun sijaan katsojalle tarjotaan turhien sivujuonten avulla hiipivää jännitystä, tyhmiä käänteitä ja monista muista elokuvista matkittua kierrätystä.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Elokuva on osa 4 Movies to Keep You Awake -boksia. Kiitos Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016