Alkuperäinen nimi: 
Bleed for This
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
116
Bleed for This
Jussi U. Pellonpää, To, 05/01/2017 - 08:15

Elokuva

1991 Vinnie Pazienza (Miles Teller), amerikan-italialainen nyrkkeilijä, voitti ranskalaisen Gilbert Delen kotikaupungissaan järjestetyssä titteliottelussa ja nousi WBA-liiton mestariksi. Pian suuren voittonsa jälkeen mies joutui kuitenkin pahaan onnettomuuteen, josta toipumista edes kävelykuntoon lääkärit pitivät erittäin epätodennäköisenä. Vain kolmetoista kuukautta myöhemmin Vinnie palasi kuitenkin kehään ja teki jotain uskomatonta.

Nyrkkeilijöistä on tehty kymmeniä, ellei jopa satoja elokuvia, ja paluun tappion jälkeen tehneistä nyrkkeilijöistä vieläkin enemmän. Se, mikä Vinnien Pazienzan tarinasta tekee kertomisen arvoisen, on se, että mies teloi itsensä niin pahaan kuntoon, että oli milliä vajaa halvaantunut, mutta silkalla sisulla opetteli kaiken uudelleen ja palasi kehään. Tai näin ainakin vuonna 2000 juppijännärin Boiler Room ja 2005 keskinkertaisen komedian Oikeanlaista kemiaa väsännyt ohjaaja/käsikirjoittaja Ben Younger on ajatellut.

Lippuluukuilla pahasti kyykännyt Bleed for This kun ei esitä mitään sellaista, mitä ei pugilistipätkissä olisi jo aikaisemmin nähty: treenit vedetään montaaseina raskaan periodirockin rytmissä ja tasaisin väliajoin lausutaan henkeviä totuuksia taistelutahdosta ja perheen merkityksestä. Vaikka matseissa mätetäänkin muutamasti ihan hyvän oloisesti, läimäleffan ainoat omaperäisemmät kohtaukset ovat lähinnä ne pari äänisuunnittelijan keksimään kikkaa. Vaikka touhu muuten vaikuttaakin varsin ammattitaitoiselta, jotain kovin kotikutoista ja varsinkin teatraalista on kokonaisuuteen jäänyt. Pelkällä huutamisella ja kiroilulla kun ei uskottavia tapahtumia rakenneta. Pazienzan tarina on toki inspiroiva ja ihmisen periksi antamattomuutta ylistävä, mutta tapa kertoa olisi voinut olla hiukan uniikimpi.

Näyttelijät tekevät toki töitä tosissaan, välillä jopa liikaakin, sillä rooleissa on pahoja epätasaisuuksia.
Viimeksi Jonah Hillin kaverina mustassa War Dogs -komediassa (2016) nähty Miles Teller saa pidettyä homman jotenkuten kasassa, mutta Vinnien tulisieluista isää, Angeloa, näyttelevä Ciarán Hinds tuntuu saaneen ohjeikseen paitsi kuulostaa, myös näyttää mahdollisimman paljon Al Pacinoa imitoivalta lavakoomikolta. Tom Hanksin apupilottina viimeksi Clint Eastwoodin elokuvassa Sully - uroteko Hudson-joella nähdyn Aaron Eckhartin valmentaja Kevin Rooney on sääntökirjan mukaisesti alkoholista pitävä, mutta tarpeen vaatiessa suojattiaan kaikin keinoin kannustava isähahmo, jolla on jänniä kikkoja takataskussaan. Sons of Anarchy -sarjan leijonaemona Pulmusia suurempaan maineeseen noussut Katey Sagal tasapainottaa äijien röyttyämistä Pazienzan perheen vahvasti uskonnollisena äitinä. Amanda Clayton nähdään Vinin Doreen-siskon roolissa ja liki tuntemattomaksi maskeerattu Ted Levine on promoottori/manageri Lou Duva. Edwin Rodriquez näyttelee Vinnien uran tärkeimmän matsin vastustajaa, legendaarista Roberto Durania, joka niin ikään sai viime vuonna oman elokuvansa, Hands of Stonen, jossa nähdään päärooleissa Edgar Ramirez ja Robert DeNiro.

Yhteenveto

Vaikka Pazmanian paholaisen uskomaton tarina onkin kertomisen arvoinen, nyt se vesitetään viikon tv-elokuvaa muistuttavalla kerronnalla.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016