Alkuperäinen nimi: 
The Boxtrolls
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
93
Boksitrollit
Jussi U. Pellonpää, To, 18/09/2014 - 00:00

Elokuva
Sen jälkeen kun keksijä Trubshawin (Simon Pegg) pieni poika kaapattiin kotoaan, juustojen valmistuksella kukoistavaan Juustingin kaupunkiin julistettiin ulkonaliikkumiskielto pimeän aikaan, sillä silloin katujen alta nousevat boksitrollit, jotka uskomusten mukaan syövät lapsia. Määräystä valvomaan ja näitä kekseliäitä pikkuhirviöitä metsästämään palkattiin armoton tuholaistorjuja Sieppo (Ben Kingsley), jonka jauhot eikä pussikaan ole kumpikaan puhtoisia. Kymmenen vuotta myöhemmin, jahdin yhä jatkuessa, Boksitrollien kasvattama Egu (Isaac Hempstead-Wright) joutuu nousemaan maan pinalle puolustaakseen omiaan, ja saa avukseen johtavan juustomestarin, lordi Port Salut`n (Jared Harris), rohkean tyttären Winnien (Elle Fanning).

Graham Annablen ja Anthony Stacchin kimppaaohjaama Boksitrollit on surrealismiin taipuvainen, melkein koko perheelle suunnattu, perinteisellä stop motion-tekniikalla tehty 3D digianimaatio, joka outoine hahmoineen ja goottilaisuutta uhkuvine lavastuksineen tuo mieleen Tim Burtonin mielikuvituksekkaat elokuvat. Groteskit oliot, karusti karikatyyriset ihmiset ja pimeyden uhkaa huokuvat tapahtumat voivat olla pikkuväelle liiankin jänskiä, joten perusteltu ikäraja K-7 kannattaa ottaa tosissaan. Alan Snown Here Be Monsters! -kirjaan perustuva ja Irena Brignullin ja Adam Pavan käsikirjoittama Boksitrollit on sanomaltaan yksinkertaisen alleviivaava julkilausuma erilaisuuden hyväksymisestä ja niin helposti liekkeihin leimahtavan pelonlietsonnan totaalisesta tarpeettomuudesta.

Alkuperäiset ääninäyttelijät edustavat brittien ykkösketjua, sillä mukaan on saatu Simon Pegg, Ben Kingsley, Jared Harris ja Nick Frost, sekä ulkomaan apuina vielä Toni Collette ja Tracy Morgan. Kotimaan dubissa ääneen pääsevät Erik Carlson (Egu), Heljä Heikkinen (Winnie) sekä Carl-Kristian Rundman lordi Port Salutina. Pahiksia edustavat täysillä revittelevän Markus Bäckmanin Sieppo, sekä tämän älyvapaina appareina, herroina Pinne, Muikku ja Pikkelssi Teuvo Matala, Stan Saanila ja Riku Nieminen. Juustonmaistelijoiden aatelisina kuullaan ammattinarraattori Juhani Rajalinia (Sir Broderick) ja Jarmo Mäkistä (Sir Langsdale).

Yhteenveto
Tavallista jänskempi ja rouheampi, perinteisiin uskova animaatio, jonka lopputekstien alle on piilotettu hauska sketsi siitä, kuinka paljon käsityönä tehty elokuvaa oikein vaatiikaan syntyäkseen verta, hikeä ja kyyneleitä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016