Alkuperäinen nimi: 
Bone Tomahawk
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
126
Bone Tomahawk (DVD)
Jussi U. Pellonpää, Su, 17/07/2016 - 00:00

Elokuva
Eletään 1800-luvun loppua, aikaa, jolloin länsi oli vielä villi. Kun murhamiehet Purvis ja Buddy (David Arquette ja Sid Haig) astuvat intiaanien pyhälle maalle, he tulevat laukaisseeksi tapahtumaketjun, joka johtaa suoraan pieneen Bright Hopen kaupunkiin Texasin ja Meksikon rajalla. Kun seudun intiaanienkin pelkäämä nimetön heimo kaappaa kaupungista mukaansa cowboy Arthur O`Dwyerin (Patrick Wilson) lääkärivaimon Samanthan (Lili Simmons), sheriffi Franklin Hunt (Kurt Russell) rekrytoi etsintäryhmän pelastaakseen sisäsiittoisen kannibaaliheimon uhrit kauhealta kohtalolta. Kohti vuoria lähtevät Huntin lisäksi tämän iäkäs vara-varasheriffi Chicory (Richard Jenkins), O`Dwyer sekä kaupungin keikarimainen pyssysankari John Brooder (Matthew Fox), mutta se, mitä miehet tulevat kohtaamaan, ei olisi tullut kenellekään mieleen edes pahimmissa painajaisissa.

S. Graig Zahlerin esikoisenaan ohjaama Bone Tomahawk (2015) on äärimmäisen jännittävä ja uniikki kauhuwestern, joka yhdistelee kummankin genren parhaita piirteitä nerokkaasti ja tarjoilee näiden lajityyppien ystäville hyytävän kylmän parituntisen. Zahlerin käsikirjoittamakin tarina on mietittyä kerrontaa pienimpiäkin yksityiskohtiaan myöten. Dialogi on kekseliästä ja kaikessa morbidissa mustuudessaan myös hilpeän humoristista, karmean kuoleman keskellä kun miesten leirinuotiopuheet käsittelevät muun muassa parhaita tapoja lukea kirjaa kylvyssä kastelematta sivuja. Kekseliäästi kirjoitetut replikoinnit eivät hauskasta sanailustaan huolimatta vajoa kertaakaan itsetietoiseksi kikkailuksi ja sanoilla briljeeraamiseksi, jollaisesta esimerkiksi useat Quentin Tarantinon elokuvat toisinaan hiukan kärsivät.

Vaikka kerronta ja konfiliktien rakentelu onkin näennäisesti verkkaista, Zahler onnistuu luomaan kaikesta turhasta fiksusti riisuttuun kokonaisuuteen painajaismaisen tunnelman ja autenttisen kauhun atmosfäärin. Hennompien ja hiljaisempien hetkien vastapainoksi Bone Tomahawk tarjoaa myös sisuksissa asti vääntävää, äärimmäisen julmaa väkivaltaa, jolle lätkäisty K-18-ikäraja ei ole lainkaan liioiteltua. Lisäbonusta omaperäiselle elokuvalle antavat vielä Benji Bakshin lavea kameratyö ja erityisesti Jeff Herriottin ohjaaja Zahlerin kanssa yhteistyössä luoma musiikki.

Henkilöhahmotus kumartaa niin ikään syvään johnfordilaiselle westernperinteelle, kaikki julmaan spiraalin tempautuvat ihmiset kun ovat oikeanlaisia olemuksia, vikoineen kaikkineen, ja jokaisen motiivit osallistumisesta itsemurhalta vaikuttavaan tehtävään myös ymmärtää täydellisesti.

Juurikin Tarantinon Hateful Eightissa westernroolissa nähty Kurt Russell tekee erinomaisen roolin suoraselkäisenä sheriffi Huntina, jolle velvollisuus astuu kaiken muun edelle. Matthew Foxin arrogantti revolverisankari tuo mukaan modernimman näkemyksen maailmanmenosta ja Richard Jenkinsin vanha Chicory suuresti lämpöä ja inhimillisyyttä. Lili Simmonsin rooli ei ole järin suuri, mutta neiti klaaraa sen silti ihan kiitettävästi. Sivummalla nähdään vielä menneiden vuosien tv-stara Michael Paré Bright Hopen rikkaimpana miehenä Wallingtonina ja James Tolkan kaupungin saluunan pianistina, jonka Teosto-politiikka hymyilyttää muutamaankin kertaan.

Tekniikka
Kuva ja ääni toimivat moitteitta.
LisämateriaaliElokuva ei sisällä lisämateriaalia.
Yhteenveto
Realistinen ja paikoin ahdistavan raaka, mutta myös suuresti lämmin ja aidosti inhimillinen kauhulänkkäri on todellinen helmi, joka antaa odottaa suuria tekijältään, S. Graig Zahlerilta.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016