Alkuperäinen nimi: 
Brooklyn's Finest
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
134
Brooklyn's Finest
Arto Lappalainen, To, 17/06/2010 - 00:00

Elokuva
New York, kolmen erilaisen poliisin arvaamaton työmaa. Vanhempi konstaapeli Eddie (Richard Gere) on kaiken nähnyt veteraani, edessä viimeinen työviikko ennen ansaittua eläkettä. Tulevia oloneuvoksen päiviä rassaavat kuitenkin alkoholiongelma, itsemurha-ajatukset ja rakastuminen prostituoituun. Henkisesti loppuun ajetun yksinäisen suden uran päättymisen hetkillä velvoite ja omatunto nostavat päätään vielä kerran, kun kadonneeksi ilmoitetun naisen kohtalo jää vaivaamaan. 

Huumepoliisi Sal (Ethan Hawke) yrittää elättää suurperhettään rivikytän riittämättömällä liksalla. Asunto on homeloukku eikä uuden kodin hankkimiseen ole tarvittavia säästöjä edes etumaksun vertaa. Sal on jatkuvasti tekemisissä rikollisilta takavarikoitavien huumerahojen kanssa ja kiusaus todistuaineiston siirtämisestä omaan taskuun on kasvamassa kestämättömäksi. 

Piilokyttä Tango (Don Cheadle) on soluttautunut syvälle rikollisjengiin, mutta ei enää jaksaisi jatkuvaa kaksoiselämää. Lisäksi FBI vaatii Tangoa järjestämään telkien taakse huumekuningas Cazin (Wesley Snipes), josta on tullut peiteroolin myötä läheinen ystävä. Kolmikon tiet risteävät odottamattomalla tavalla tilanteessa, josta ei ole helppoa ulospääsyä. 

Hyvän ja pahan poliisin häilyvää rajaa, korruptiota ja henkilökohtaista turmeltumista sekä vapauttavaa puhdistautumista melodramaattisesti käsittelevä Brooklyn's Finest rakentaa toisiinsa risteävistä tarinoista tummanpuhuvan synkän ensemblen vailla coolien katukyttien rentturomantiikkaa ja sädekehää kiillottavaa glooriaa. Tarinalinjat risteävät ja kohtalot kietoutuvat yhteen kuitenkin kovin pintapuolisesti ja kliseisesti ilman emotionaalista tyrmäystä. Turhankin tiheästi hyppivä lopputulos muistuttaa televisiosarjan pilottia ja yltääkin parhaimmillaan samanlaiseen realismiin kuin rappeutuneen Baltimoren kaduilla liikkunut rujo laatusarja The Wire - Langalla. Elokuvapoliisien arkkityyppejä edustavien päähenkilöiden menneisyydestä haluaisi tietää enemmän, jotta heidän nykyhetkeään ymmärtäisi ja tulevaisuudesta välittäisi. Lopputuloksen heikoin lenkki onkin aikaisemmin vain Sleeper Cell -sarjaa tehneen Michael C. Martinin käsikirjoitus, jossa ei ole tarpeeksi tarttumapintaa, tunnetta ja syvyyttä. 

Viimeksi tiukalla äijäactionilla Shooter (2007) testosteronia tykittänyt toimintaohjajaa Antoine Fuqua osaa toki järjestää freimit tyylikkäästi peräkkäin, iskeä painotukset paikalleen ja antaa näyttelijöille riittävästi liikkumatilaa,
mutta lähdemateriaalissa ei ole lainkaan yhtä vakuuttavaa street credibilitya kuin esimerkiksi miehen tiukassa huipputyössä Training Day (2001), jonka tunnelmasta ja ankaruudesta Brooklyn's Finest jää kauaksi. Lokaationa New Yorkin hallintoloalueista väkirikkain on luonnollisesti optimaalisen kuumottava betoniviidakko, josta meksikolaiskuvaaja Patrick Murguia ensimmäisessä Hollywood-filmissään ottaakin tehot kiitettävästi irti. 

Jo Epäilyttävissä suhteissa (Internal Affairs, 1990) lain kaltevalla pinnalla taiteillut Richard Gere esittelee harvemmin nähtyjä puoliaan leipääntyneenä, itsesäälissä ja -petoksessa rypevänä burn out -poliisina. Juuri Training Dayssa yhden uransa parhaista rooleista tehneestä Ethan Hawkestahan ei saa kovanaamaa tekemälläkään, mutta muuten kelpo näyttelijä hoitaa reviirinsä kunnialla. Kolmikosta vakuuttavin on aina loistava Don Cheadle, joka soluttautui vihollislinjojen taakse hiljattain myös tehokkaassa terroristitrillerissä Traitor (2008). Mahdottomaan välikäteen ja toivottomalta näyttävään umpikujaan ajautuva myyrä on myös triangelin selkeästi kiinnostavin hahmo. 

Elokuvan todellinen nähtävyys on kuitenkin tervetulleen paluun laatuelokuviin tekevä Wesley Snipes, hirvittävän Blade: Trinityn (2004) myötä videoroskaviemäriin huuhtoutunut ja sittemmin verokarhun kynsiin joutunut karismaäijä. Aikanaan myös New Jack Cityssa (1991) kokakuninkaana shown varastanut Snipes on kadun lakia lukevana ja vaarallisen elämän kovettamana gangsterina uskottava ja aito. 

Myös laidoilta löytyy tuttuja ja taitavia pelaajia. Nykyisin kovin vähän missään nähty Lili Taylor on Salin kaksosia odottava vaimo ja toimivasta FlashForward-sarjasta tuttu Brian F. O'Byrne huolestunut työpari, luottoreiska Will Patton ja aina krapulaisen näköinen M.I.L.F. Ellen Barkin Tangon niskaan hengittäviä byrokraatteja sekä Vincent D'Onofrio tylyn avauskohtauksen kovaonninen konna.

Yhteenveto
Rikos ei kannata, toteaa illuusioton, väkivaltainen ja rakenteeltaan mosaiikkimainen kyttätrilleri, joka olisi tarvinnut taitavan ohjaajan ja vahvojen näyttelijöiden pohjaksi esimerkiksi verikoira James Ellroyn kynää.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016