Alkuperäinen nimi: 
Bruce Almighty
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
96
Bruce Taivaanlahja
Jari Tomppo, Pe, 06/05/2005 - 00:00

Elokuva

Kukapa ei joskus olisi mielessään syytellyt korkeampia voimia pieleen menneen päivän jälkeen? Buffalolaisen paikallis-TV:n hupiuutisia toimittava Bruce Nolan (Jim Carrey) on keskellä elämänsä pahinta päivää. Menetettyään malttinsa kesken suoran uutislähetyksen Bruce saa kaiken lisäksi potkut työstään. Kun vielä tyttöystävä Grace (Jennifer Aniston) ja ympäri asuntoa kuseskeleva Sam-koira asettuvat poikkiteloin entisen tähtireportterin eteen, purkaa Bruce raivoissaan kiukkunsa taivaallisen päättäjän suuntaan.

Yllättäen Brucen hakulaitteeseen alkaa tulla soittopyyntöjä mystisestä numerosta. Bruce jättää kutsut huomioimatta, mutta tavoittelija on harvinaisen sitkeää laatua, ja lopulta Bruce soittaa numeroon. Hänelle tarjotaan työtä, ja epäluuloistaan huolimatta päähenkilömme suuntaa kuhmuisella Datsunillaan kohti annettua osoitetta. Perillä odottaa yllätys toisensa perään, kun Morgan Freemanin näyttelemä Jumala tarjoaa tehtäväänsä Brucelle, hyväksymättä kieltävää vastausta. Epäuskoinen Bruce pakenee ulos, mutta ei malta olla kokeilematta uusia kykyjään. Hämmästyksekseen hän tosiaan on kaikkivaltias.

Mitä tekee taivaallisilla kyvyillä varustettu amerikkalaisreportteri? Tärkeimmät asiat ensin, eli aluksi kasvatetaan tyttöystävän kuppikokoa, opetetaan koira sisäsiistiksi ja järjestetään uraputkessa sankarimme ohittaneelle uutistoimittajalle nöyryytys suorassa lähetyksessä.

Bruce Taivaanlahjan ohjaaja Tom Shadyac on ansioitunut ennen kaikkea komedian parissa. Ansioluettelosta löytyvät mm. Jim Carreyn tähdittämät elokuvat Ace Ventura - Lemmikkidekkari (1994) ja Valehtelija! Valehtelija! (1997) sekä Robin Williams -revittely Patch Adams (1998). Ei siis ole yllätys, että Shadyac onnistuu hyvin hyödyntämään Carreyn komediallista osaamista. Elokuvan alkupuoli onkin varsin sujuvasti etenevää koomista irrottelua. Valitettavasti loppua kohti Bruce Taivaanlahja lässähtää perinteisen romanttisen komedian suuntaan, eikä elokuvan ohuehko tarina jaksa pitää katsojan mielenkiintoa yllä aivan loppuun saakka.

Vakavammista rooleista viime aikoina itselleen haasteita hakenut Jim Carrey osoittaa tässä leffassa olevansa yhä mainio koomikko. Morgan Freeman elokuvan toisessa keskeisessä roolissa pelastaa karismallaan paljon, kuten myös Bruce Nolanin esimiestä uutistoimituksessa näyttelevä mainio Philip Baker Hall. Jennifer Anistonin roolihahmo jää kovin ontoksi, vikaa on sekä käsikirjoituksessa että roolin tulkinnassa.

Kuva
DVD:n kuva on oikeassa kuvasuhteessa ja anamorfinen, kuten pitääkin. Aivan huippulaatuisesta kuvasta ei kuitenkaan tällä kerralla ole kyse. Kuvan terävyys jättää toivomisen varaa, ja muutamissa kohtauksissa esiintyy selvästi havaittavaa kuvan elämistä.

Ääni
Levyn Dolby Digital 5.1 -ääniraita on erittäin hyvää työtä. Elokuvan dialogi toistuu kristallinkirkkaasti. Myös surround-kanavia hyödynnetään muutamassa kohtauksessa todella esimerkkilisellä tavalla.

John Debneyn elokuvaan säveltämän musiikkiraidan lisäksi taustalla kuullaan runsaasti lyhyitä katkelmia eri artistien esittämistä biiseistä, jotka sopivat hyvin kokonaisuuteen.

Lisämateriaali
Kommenttiraita
Ohjaaja Tom Shadyac selostaa elokuvan tapahtumia. Keskinkertainen kommenttiraita keskinkertaisesta elokuvasta.

The Process of Jim (5:53)
Tom Shadyac kertoo lyhyesti työskentelystään Jim Carreyn kanssa.

Outtakes (6:37)
Enemmän tai vähemmän pieleen menneitä kohtauksia, joissa Jim Carreyn esiintyminen saa kaikki muut näyttelijät räjähtämään nauruun kesken kohtauksen.

Poistetut kohtaukset (30:03)
15 poistettua kohtausta, jotka on mahdollista katsoa myös ohjaajan kommenttien kera.

Kommenttiraitaa lukuun ottamatta kaikki lisämateriaali on tekstitetty myös suomeksi.

Yhteenveto
Bruce Taivaanlahja on tyypillinen amerikkalainen kertakäyttökomedia, joka tarjoaa harmitonta viihdettä riittävästi yhden katselun ajaksi. Kovin montaa katselua tällainen elokuva ei kuitenkaan kestä.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Bonukset: 
- Kommenttiraita - Poistettuja kohtauksia (30 min) - Outtakes - The Process of Jim
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016