Alkuperäinen nimi: 
Butterfly on a Wheel
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
90
Butterfly on a Wheel (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Ti, 22/04/2008 - 00:00

Elokuva
Neil (Gerard Butler) ja Abby Randall (Maria Bello) elävät unelmiensa elämää. Mies on menestyvä liikemies, jonka ura on ollut yhtä nousukiitoa, ja pariskunnalla on suorastaan suloinen lapsi. He ovat niin täydellinen pariskunta, että kuka tahansa kaksi trilleriä nähnyt katsoja tietää, ettei yhteinen ihanuus kestä. Siitä pitää huolen auton takapenkille piiloutunut sosiopaatti Ryan (Pierce Brosnan). Kesken matkan peruutuspeiliin aseen kanssa ilmestyvä Ryan kertoo pariskunnalle heidän lapsensa olevan kidnapattu, ja mikäli he eivät tee niin kuin hän sanoo, heidän tyttärensä ei näe enää päivänvaloa.

Butterfly on a Wheel kuuluu siihen kuuluisaan elokuvajoukkoon, joita tehdään kaksikymmentä kappaletta tusinaan. Nimi tulee Alexander Popen kuuluisasta vastineesta lääkärinsä antamaan varoitukseen olla kritisoimatta vallassa olevia henkilöitä satiirin keinoin. Sanaleikistä muodostuu elokuvan ainoa toimiva osa, sillä William Morrisseyn käsikirjoitus on kuin huolella kasattu kliseekokoelma, joka nykytrendin tavoin pelaa koko pottinsa viimeiseen käteen. Lopputekstien rullatessa palaset saattavat loksahdella jokseenkin järkevästi paikoilleen, mutta matka siihen pisteeseen saakka on huonoja ratkaisuja täynnä. Morrissey voi kuitenkin hyräillä tyytyväisenä, harvemmin ne muutkaan tusinatrillerit ovat järjellä juhlineet.

Yleisien typeryyksien suurimmaksi ongelmaksi muodostuu motiivi, jota ei yksinkertaisesti ole. Ryan latelee Randalleille mielivaltaisia tehtäviä sen kummemmin kertomatta mistä on kysymys, ja mahdollisia syitä (ja syyllisiä) ilmaantuu vartin välein pakkaa sekoittamaan. Ilman katsojalle paljastuvaa syytä Ryan jää ilmeettömäksi painajaiseksi, jota Brosnanin kauhea tulkinta ei liiemmin auta. Nahkatakkiin sonnustautunut ja parhaimmalla kovanaamailmeellä pelaava ex-Bond jää toivottaman surkuhupaisaksi ilmestykseksi ja kauaksi siitä kylmästä sosiopaatista, joka hänen pitäisi olla.

Ei sillä, että trion jäljelle jääneet näyttelijät sen parempaan pystyisivät. Suoraan 300:n teurastussessioista menestyväksi perheenisäksi muuttunut Gerard Butler näyttää mieheltä, joka pyyhkisi Brosnanilla läheisen baarin lattioita, mutta ilmeisesti tarinan edellytyksenä hänestä on tehty nyyhkyilevä juoksupoika. Eikä miehen näyttelijäntaidot riitä niin kattavaan tulkintaan. Minne menetitte miehuutenne, oi suuri Leonidas? Maria Bellon osaksi jää jatkuva miehensä hillitseminen sekä näyttää huolestuneisuudestaan huolimatta hyvältä. Jälkimmäinen natsaa kohdalleen viimeistään silloin, kun näyttelijätär riisuutuu alusvaatteisillensa. Kun elokuvan viimeisetkin keskeiset henkilöt ovat kykenemättömiä luomaan sidettä katsojaa kohtaan, voidaan puhua jo epäonnistuneesta trilleristä.

Tekniikka
1080p-formaatilla tallennettu 2.35:1-kuva ei täytä teräväpiirrolle asetettuja vaatimuksia. Tarkkuus on kohtalainen, kärsien etenkin heikommin valaistuissa kohtauksissa. Koko elokuvan tapahtuessa pääsääntöisesti iltahämärässä, ei jälki ole juhlimisen arvoinen. Suuremmaksi ongelmaksi muodostuu vihreän kalvon läpi suodatettu kuva, joka tekee kaikesta vähänkään tummemmasta alueesta vihertävän, eikä todellista mustaa ole havaittavissa juuri missään muodossa.

Äänen suhteen julkaisu tarjoaa lievää ylitarjontaa peräti kolmella miksauksella. Englanninkieliset Dolby Digital 5.1 -, DTS 5.1 - ja DTS-HD 5.1 -raidat eivät liiemmin poikkea toisistaan, joka johtuu elokuvan rauhallisesta ja pääosin etukanaviin keskittyvästä äänimaailmasta. Tilaääniä levitetään maltillisesti myös taakse, mutta pääsääntöisesti takatolpat sekä matalat taajuudet ovat tukemassa ainoastaan elokuvan sävellyksiä. Tehostekäyttö on kuitenkin selkeä, eikä dialogistakaan ole vaikea saada selvää.

Lisämateriaali
Levyltä löytyy ainoastaan trailerit elokuviin Saw 4, Apocalypto, Seraphim Falls ja Butterfly on a Wheel.

Yhteenveto
Butterfly on a Wheel on näyttelijävetoinen trilleri, josta uupuu järki ja tunteet. Kylmän takapenkkifilosofin kidnappaama pariskunta joutuu suorittamaan askareita, joiden päämäärä tuntuu olevan tuhota systemaattisesti kaikki se, minkä eteen aviopari on tehnyt viimeiset vuodet töitä.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset arvostelukappaleesta Scanbox Entertainmentille.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, DTS-HD 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016