Columbo 1. tuotantokausi
Jarmo Hänninen, Ma, 20/12/2004 - 00:00

Elokuva

Columbon toivat 1970-luvulla televisioruutuihin voimakaksikko Richard Levinson ja William Link. Se perustui alkujaan samaisten miesten loihtimaan teatterinäytelmään. Columbon palttooseen astui tuolloin nuori ja suhteellisen tuntematon Peter Falk. Columbon rooli teki miehestä kertaheitolla supertähden, jonka kautta Falk keräsi myös rutkasti erilaisia rooleja elokuvissa. Sarjan suosiosta ja pitkäikäisyydestä kertoo jotain myös se, että viimeisin Columbo-episodi tehtiin vuonna 2003.

Columbo oli hahmona varsin erikoinen. Los Angelesin poliisin murharyhmään kuulunut komisaario Columbo tuprutteli jakso toisensa jälkeen paksua sikaria, laahusti rikospaikalla kauhtuneessa poplarissa ja eritoten vaivaannutti kysymyksillään kenet tahansa lopulta hermoromahduksen partaalle. Columbon jaksoista tekee varsin erikoisen se seikka, että niissä murha on tapahtunut, se on näytetty ja tekijä tiedetään. Eli koko sarjan viehätys perustuu siihen, miten Columbo saa kaikkien murhaajaksi jo alkuminuuteilla tietämän "epäillyn" hermostumaan ja lopulta tekemään sen ratkaisevan virheen. On kyllä kerrassaan uskomatonta, että miten tällainen hidastempoinen ja selvältä vaikuttava sarja jaksoi kiinnostaa ketään, etenkään amerikkalaisia katsojia. Kun sarja levisi muualle maailmaan, sai se lukemattomia ystäviä muun muassa Suomesta. Falkin esiintymisessä täytyy olla käsittämätöntä charmia. Toki sarjalla oli huonojakin hetkiä kuten jokaisella televisiosarjalla, mutta onnistuneita episodeja ja katsojia oli enemmän kuin riittävästi.

Universalin julkaisema boksi käsittää yhteensä kuusi levyä, joista kolmeen ensimmäiseen on sijoitettu kaksi jaksoa, neljänteen yksi ja kahteen viimeiseen lisämateriaalina sarjan kaksi kuvattua pilottijaksoa – eli yhteensä kaikki ensimmäisen tuotantokauden yhdeksän jaksoa samoissa kansissa. Katsominen kannattaa melkeinpä aloittaa pilottijaksoista, eli levyistä viisi ja kuusi, jolloin on oiva mahdollisuus nähdä miten Columbo on muovautunut ensimmäisen pilotin asiallisesta, sliipatusta ja tulisieluisesta rikosten ratkaisijasta toisen pilottijakson kymmenen astetta nuhruisempaan suuntaan. Loput jaksoista onkin sitten ehtaa Columboa ja toivoa sopii, että Universal julkaisee muutkin sarjan tuotantojaksot, sillä kysyntää varmasti on. Boksi ei sisällä lisämateriaalia, mutta kyllä yli tunnin mittaisissa jaksoissa on ihan tarpeeksi purtavaa jokaiselle Columbo-fanille. Sarjan avausjakson on muuten ohjannut itse Steven Spielberg, ja viidennen jakson vierailevana tähtenä nähdään Leslie Nielsen. Seuraavassa osuudessa esitellään jaksojen valmistusvuosi, ohjaajat, pituus ja sivuosanäyttelijät.

Levy 1:
Murder by the Book
(1971) - ohj. Steven Spielberg. Näyttelijät: Jack Cassidy, Rosemary Forsyth ja Martin Milner.

Death Lends a Hand (1971) - ohj. Bernard L. Kowalski. Näyttelijät: Robert Culp, Ray Milland ja Pat Crowley.

Levy 2:
Dead Weight (1971) - ohj. Jack Smight. Näyttelijät: Eddie Albert, Kate Reid ja Suzanne Pleshette.

Suitable for Framing (1971) - ohj. Hy Averback. Näyttelijät: Russ Martin, Don Ameche ja Kim Hunter.

Levy 3:
Lady in Waiting (1971) - ohj. Norman Lloyd. Näyttelijät: Leslie Nielsen, Susan Clark, Jessie Royce Landis ja Richard Anderson.

Short Fuse (1972) - ohj. Edward M. Abroms. Näyttelijät: Roddy McDowal, Anne Francis, James Gregory, William Windom ja Ida Lupino.

Levy 4:
Blueprint for Murder (1972) - ohj. Peter Falk. Näyttelijät: Janis Paige, Pamela Austin ja Forrest Tucker.

Levy 5:
Prescription for Murder (1968) - ohj. Richard Irving. Näyttelijät: Gene Barry, Katherine Justice ja Nina Foch.

Levy 6:
Ranson for a Dead Man (1971) - ohj. Richard Irving. Näyttelijät: Lee Grant, John Fink, Harord Gould ja Patricia Mattick.

Jokainen jakso pilotteja lukuun ottamatta kestää noin yhden tunnin ja 12 minuuttia, kun taas pilotit ovat pituudeltaan puolitoistatuntisia kokonaisuuksia.

Kuva

Jo boksiin painettu teksti huomauttaa, että kaikki mahdolliset yritykset kuvanlaadun parantamiseksi on tehty, ja lähdemateriaalista riippuen kuvanlaatu voi kuitenkin olla paikoin heikkolaatuista. Tämä näyttäisi pitävän paikkansa, sillä 1.33:1 täyskuva on paikoitellen melko hyvälaatuista katseltavaa, mutta pääosin kuva on kunnon kohinaverhon alla. Isoimmat roskat on saatu putsattua lähdemateriaalista pois, vaikka mustia pilkkuja ja hiuksia voi silloin tällöin vilahtaakin.

Ääni

Ääni on mono, joka ajaa asiansa. Volyymitasoa voi joutua silloin tällöin nostamaan saadakseen Columbon "sikari suupielessä" -dialogista jotain selvää. Pienoista suhinaa on myös kuultavissa ääniraidalta. Erikoismainintana kerrottakoon jokaisen Columbo-jakson hienosta musiikkisovituksesta, joka luo jokaiseen rikosmysteeriin aivan omanlaatuisensa tunnelman.

Lisämateriaali

Vaikka kuuluvatkin osana tuotantokautta, pilottijaksoja voidaan pitää levyn lisämateriaalina.

Yhteenveto

Columbo ei ole nopeatempoinen rikossarja. Se etenee hitaammin kuin Matlock tai Perry Mason. Katsoja on ratkaissut murhamysteerin jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, joten sarjan viehätys perustuu Peter Falkin esittämän Columbon maneereihin ja charmiin, sekä tietenkin siihen, millä keinoin Columbo saa kullakin kerralla ratkaistua mysteerin. Universalin julkaisema boksi löytää varmasti tiensä jokaisen Columbosta tv-sarjanautintonsa saaneen tai saavan fanin hyllyyn. Sarja esittelee myös melkoisen joukon näyttelijöitä, jotka olivat jo valmiiksi tähtiä alallaan tai sitten heistä tuli sellaisia myöhemmin.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
6
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitos arvostelukappaleesta Universalille.
Ääni: 
2.0 mono
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016