Alkuperäinen nimi: 
The Company You Keep
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
121
Company You Keep, The - Ikuiset liittolaiset
Arto Lappalainen, Pe, 26/04/2013 - 00:00

Elokuva

Kun kotirouva Sharon Solarz (Susan Sarandon) antautuu FBI:lle kolmenkymmenen vuoden piileskelyn jälkeen, käynnistyy tapahtumaketju, joka vaikuttaa monen ihmisen elämään peruuttamattomalla tavalla. Aikanaan sodanvastaiseen radikaaliryhmään kuulunut Sharon osallistui 1970-luvulla vartijan kuolemaan johtaneeseen pankkiryöstöön, ja on ollut siitä asti etsintäkuulutettu. Paikallinen lakimies Jim Grant (Robert Redford) saa oitis tarjouksen ryhtyä syytetyn puolustusasianajajaksi, mutta kieltäytyy kunniasta vedoten tapauksen suuruusluokkaan. Leskeksi jäänyt pykäläseppo on näet kouluikäisen Isabel-tytön (Jackie Evancho) yksinhuoltaja ja keskittynyt lähinnä pieniin pro bono -juttuihin. Tapahtumista saa vainun myös innokas ja röyhkeä toimittaja Ben Shepard (Shia LaBeouf), joka löytää nopeasti Jimin salatun yhteyden Sharonin menneisyyteen. Jim joutuu pakenemaan ja saa peräänsä sekä virkavallan että totuutta etsivän Benin, eikä keksi muuta mahdollisuutta puhdistaa nimensä kuin etsiä vanhat kaverinsa, ryhmittymän maan alla piilottelevat entiset jäsenet.

Poliittisen trillerin kuvastoon painavasti, mutta vaivattomasti istuva The Company You Keep - Ikuiset liittolaiset on
uskottava sekoitus faktaa ja fiktiota, vaikka Lem Dobbsin käsikirjoitus olisi voinut uskaltautua syvemmällekin tarinan
kuumottaviin lähtökuoppiin. Tapahtumia ja henkilöitä on vaikka tv-sarjan tarpeiksi, mutta juonen langat ja käänteet pysyvät hallinnassa aliarvioimatta katsojan hoksottimia. Esimerkiksi Takaa-ajetusta (1993) tuttu pakotarina ei kuitenkaan tarjoa yllätyksiä ja niinpä 1960-luvun hippiliikkeen perintö ja sen idealismin jäljet ovatkin elokuvan painavinta antia. 

Vahvimpana Uuden Hollywoodin murroskaudella eläneen genren voimien tunnosta tuoreena todisteena on Oscar-voittaja Argo (2012), ja kukapa unelmakaupungissa tuntisi aihepiirin paremmin kuin Robert Redford, joka muistetaan huippurooleista kahdessa lajityypin parhaimmistoon usein listattavassa mestariteoksessa, Sydney Pollackin Korppikotkan kolme päivää (1975) ja Alan J. Pakulan Presidentin miehet (1976). Rauhallisin, harkituin vedoin ja kiireettömän tunnelmoivasti ohjattu laatujännäri ei ole Redfordin paras elokuva, mutta toteavasti ja tyylikkäästi vailla ensimmäistäkään turhaa kohtausta tai kuvaa rakennettu kokonaisuus.

Entisestäänkin ahavoituneempi ja sitä mukaan aina vain karismaattisemmaksi muuttuva Redford tekee takuuvarman sympaattisen luonneroolin menneisyyden taakkaa kantavana tervaskantona. Teini- ja tehosteleffoista vankempiin rooleihin siirtynyt Shia LaBeouf on niinikään sälli paikallaan uraa tekevänä journalistina, joka joutuu punnitsemaan moraalinsa. Saman ikäluokan tähtikartalle nousua tekevät pirtsakka Anna Kendrick (Up in the Air, 50/50, Pitch Perfect) on Shepardin FBI:ssa työskenteleva ex-heila ja sensuelli Brit Marling (Toinen maailma, Keinottelua)  tutkimuksissa vastaan tuleva hehkeä todistaja. 

Tärkeissä sivuosissa vaikuttaa kadehdittavan lahjakas joukko Oscar-kaliiberin huippunäyttelijöitä. Susan Sarandonin ohella Chris Cooper on Jim Grantin uskottu veli, Stanley Tucci Shepardin tuloshakuinen päätoimittaja, Terrence Howard etsintöjä johtava FBI-agentti, Brendan Gleeson eläköitynyt poliisipäällikkö, Sam Elliot piilokämpän isäntä ja muhkea Nick Nolte, mainio Richard Jenkins sekä dynamiittinen Julie Christie ystäviä menneeltä ajalta. 

Yhteenveto
Rautaisella ammattitaidolla rakennettu ja parhailla näyttelijöillä miehitetty poliittinen asiaelokuva on kovin korrekti, mutta Hollywoodin puolivirallinen kyseenalaistaja Robert Redford on juuri oikea mies ottamaan tätä härkää sarvista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016