Alkuperäinen nimi: 
Cowboys and Aliens
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
121
Cowboys & Aliens
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/09/2011 - 00:00

Elokuva
Arizona, 1873. Muistinsa tyystin menettänyt lainsuojaton Jake Lonergan (Daniel Craig) herää autiomaasta haavoittuneena ja raahautuu Absolutionin kaupunkipahaseen. Jaken haavat hoitaa paikkakunnan pastori Meacham (Clancy Brown) ja balsamia murjottuun mieleen tarjoilee saluunan pitäjä Doc (Sam Rockwell), mutta ongelmat seuraavat heti perässä öykkärimäisen Percy Dolarhyden (Paul Dano) ja tämän hanslankarin Nat Coloradon (Adam Beach) muodossa. Väkivaltaiseksi menevän välikohtauksen jälkeen niin Jake kuin Percykin päätyvät sheriffi Taggartin (Keith Carradine) telkien taakse odottamaan kuljetusta osavaltion oikeuteen, mutta poikaansa Percya saapuukin noutamaan territorion rikkain ja samalla kovin mies, oman käden oikeuteen uskova eversti Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford).

Vigilantismin keskeyttää kuitenkin hurja hyökkäys taivaalta ja aamun koittaessa lukuisat kaupunkilaiset ovat kadonneet murisevien muukalaisten matkaan. Abduktoitujen asukkaiden perään lähtevät Lonergan ja Dolarhyde joutuvat vastentahtoisesti yhdistämään voimansa, ja saavat mukaansa posseen myös riuskaotteisen Ella Swensonin (Olivia Wilde), jolla on enemmänkin ensi käden tietoja jostain kaukaa tulleiden tuholaisten tarkoitusperistä. Jahtiin osallistuvat jäljelle jääneiden kaupunkilaisten ohella myös Lonerganin entinen kopla sekä seudulla jo pitkään kärhämöineet apassit päällikkönsä Black Knifen (Raoul Trujillo) johdolla.

Iron Maneilla (2008 ja 2010) isojen elokuvien hallitsemisen todistaneen Jon Favreaun Cowboys and Aliens on toimiva ja yllättävän synkkiin sävyihin yltyvä scifi-länkkäri, joka yhdistelee kahta toisilleen vierasta genreä hyvällä draivilla ja kumpaakin kunnioittaen. Scott Mitchell Rosenbergin 2006 julkaistun sarjakuvan pohjalta imukykyisen tarinan ovat käsikirjoittaneet Mark Fergus, Hawk Ostby ja Steve Oedekerk sekä käänteikkääksi filmatisoinniksi muokanneet kynäilijät monien menestysten (mm. tv-sarjat Alias ja Lost sekä elokuvat The Island ja Zorron legenda (molemmat 2005), Vaarallinen tehtävä III (2006), Transformers (2007) ja Star Trek (2009)) takaa, Alex Kurtzman, Damon Lindeloff ja Roberto Orci.

Hetkittäin kauhuelokuvienkin konventioita lähestyvä, tyly ja väkivaltainen Cowboys and Aliens on lähempänä esimerkiksi Sam Peckinpahin Hurjaa joukkoa (The Wild Bunch, 1969) tai vaikkapa Kathryn Bigelow`n vampyyriklassikoa Pimeyden läheisyys (Near Dark, 1987) symbioidessaan eri genrejä itseensä kuin monia viime vuosien värikkäitä ja hurmoksellisia sarjissovituksia ja lakonisen suoraviivainen kerronta tuo sen lähemmäksi muitakin 1960-luvulla lajityyppiä muokanneita raadollisempia lännenelokuvia.

Matthew Libatiquen taitava kuvaus hyötykäyttää parhaita westernperinteitä hehkuvissa väreissä hohtavissa laajoissa panoraamoissa ja eeppisyyttä henkivissä kamera-ajoissa. Fiksusti kaksiulotteisena kuvatut toimintakohtaukset tuovat tapahtumat lähelle, ilman 3D:n ylimääräistä huomion varastelua ja päälle liimattuja efektejä. Groteskit monsterit ovat taitavasti luotuja, vaikkakaan eivät riittävän originelleja. Monikätiset ja gorillojen lailla liikkuvat torakkanaamaiset ulkoavaruuden asukit tuovat monin paikoin mieleen sen kammottavimman alienin, kahdeksannen matkustajan Ridley Scottin mestariteoksesta Alien vuodelta 1979.

Daniel Craig on oma tehokas itsensä kylmän brutaalisena Jake Lonerganina, jolle Harrison Fordin herkkähermoinen eversti antaa hyvän vastavoiman. Kaksikon yhteisissä kohtauksissa on rentoa kukkoilua, mutta myös kunnioitusta. Olivia Wilde hehkuu ensimmäisessä todellisessa pääroolissaan ja menestyksekkäästi ensi-iltansa avannut Cowboys and Aliens tuoneekin napakalle näyttelijättärelle tukusti uusia tilaisuuksia.

Sivurooleissa nähdään myös persoonallista sakkia: Tv:n kovasta kyttäsarjasta The Shield tuttu Walton Goggins on tunnoton Hunt, Adam Beach John Fordin länkkäreistä tuttu suoraselkäinen appari Colorado, Keith Carradine jämpti sheriffi ja Sam Rockwell sympaattisuutta seikkailuun tuova baarinpitäjä Doc. Paul Danon pieni rooli kusipäisenä öykkärinä Percyna on taas hengitystekniikkaa myöten kuin nuoren Gary Oldmanin oppikirjasta varastettu.  M. Night Shyamalanin täysin epäonnistuneesta fantasiasta The Last Airbender (2010) tuttu Noah Ringer on länkkäreille pakollinen pikkupoika Emmett, joka joutuu oppimaan aikuisten tavoille liian nuorena, ja osuvana kuriositeettina nähdään apulaissheriffi Charlie Lylena itsensä John Waynen pojanpoika Brendan Wayne.

Harry Gregson-Williamsin score yhdistelee onnistuneesti vanhanaikaisia westernteemoja nykyaikaisiin toimintamalleihin ja luo Favreaun omaperäisen elokuvan taustalle aivan oman maailmansa. Pääteema Jake Lonergan luottaa yksinäiseen kitarointiin ja haamumaisiin konetaustoihin yhdistelmän muistuttaessa yhtä aikaa Ennio Morriconen legendaarisia teoksia ja Hans Zimmerin moderneja actiontykityksiä. I Know Where They Are on komea kuusiminuuttinen kokonaisuus, joka saa tasoistansa seuraa myös mahtipontisen melakoliseksi kasvavasta kappaleesta I See Them sekä finaalin kekseliäästi kaihoisasta vetäisystä See You Around.

Yhteenveto
Suoraviivainen ja teeskentelemätön toimintaelokuva, jonka omaperäinen yhdistelmä lännenleffaa ja tieteisfantasiaa toimii yllättävän mallikkaasti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016